5 zdravstvenih problema koje možete izliječiti biljkama

0

Prije nego su postojali lijekovi (od kojih većina ima nuspojave) ljudi su se liječili pomoću ljekovitog bilja. Najbolje od svega jeste što su neke od ovih “travčica” i dan danas dostupne i veoma djelotvorne.

Ukoliko želite da smanjite upotrebu lijekova, potrebno vam je samo malo strpljenja i sljedeće ljekovite biljke.

Kašalj


Žalfija je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv upale grla i kašlja. Lišće žalfije se može žvakati ili se od njega može napraviti sok koji veoma djelotvorno ublažuje pomenute simptome. Možete je gajiti na balkonu – žalfiji odgovaraju sunčana mjesta i suho zemljište.

Svrab, dermatitis i osip


Gel od aloje može da ublaži svrab i spriječi zapaljenja kada se direktno nanosi na kožu. Osim aloje, čaj od kamilice može ublažiti osip, ako se nanosi kao hladan oblog. Aloja najbolje uspijeva na dobro isušenom, pjeskovitom zemljištu (poput kaktusa) te je, istovremeno, potrebno da bude na sunčanom i toplom mjestu. Najbolje je da je zasadite u veći lonac.

Problemi sa varenjem


Probavni stimulansi pomažu u proizvodnji enzima, što vraća vitalnost procesu varenja. Oni uključuju ljutu papriku, bijeli luk, đumbir i kurkumu. Pomenute biljke se mogu konzumirati prije obroka ili biti dio samog obroka, što je najčešći slučaj u većini svjetskih kuhinja.

Glavobolja


Kod slučajeva glavobolje, stručnjaci preporučuju korištenje biljaka koje pomažu opuštanje kao i biljaka koje povećavaju protok krvi u glavu. Kalifornijski mak, lavanda i kamilica vam mogu pomoći u tim slučajavima, jer imaju svojstva koja ublažavaju grčenje i pomažu da se opustite. Pijte jednu šolju čaja dva do tri puta dnevno.

Istegnutost mišića


Sami ili u kombinaciji, jak čaj od đumbira i ruzmarina mogu ubrzati liječenje i obezbijediti olakšanje kod ukočenih i upaljenih mišića, ako se primjenjuju kao oblog ili ako se dodaju u kupku.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info