Kuhinja: 5 predmeta punih bakterija koji se rijetko čiste

0

E.Coli, salmonela, listerija i plijesni najčešće su bakterije koje se mogu naći u vašem domu. Pogledajte koja su to najplodnija tla za razmnožavanje bakterija i savjete kako ih najbolje očistiti.

Držač za noževe


Budite iskreni: kada ste ga zadnji put očistili, ako ste ikada?

Čišćenje: Izvadite noževe te držač okrenite naopačke kako biste istresli mrvice. Pomiješajte četiri litre tople vode i 15 ml 5.25% varkine te potopite držač u dobijenu smjesu ili je naspite u otvore za noževe. Nakon minute držač dobro isperite čistom vodom i okrenite ga naopačke da se osuši. Naravno, noževe uvijek operite i potpuno osušite prije stavljanja u držač.

Ladica u frižideru


Salmonela, listerija i plijesni su česti gosti ladica u frižideru u kojima držite povrće i voće. Prljava ladica može kontaminirati i oprano voće i povrće.

Čišćenje: Potrebno je da je perete bar jednom mjesečno toplom vodom i blagim deterdžentom. Mirisa se možete osloboditi pomoću rastvora sode bikarbone i vode (pomiješajte 15 do 30 grama sode bikarbone sa litrom vode i prebrišite ladice). Prije nego ih vratite nazad u frižider, ladice moraju biti potpuno suhe.

Otvarač za konzerve


Bez obzira da li ga koristite veoma često ili jednom mjesečno, ukoliko ga ne očistite dobro nakon upotrebe i samo ga vratite na mjesto gdje ga držite, izlažete sebe i svoju porodicu bakterijama i plijesnima.

Čišćenje: Posebno je bitno da očistite područje na kojem žlijebovi dodiruju konzervu i da se uvjerite da ste očistili sve ostatke hrane. Još bolje je da koristite onaj koji se može prati u mašini za suđe te ga perite nakon svake upotrebe.

Kuhinjska lopatica


Silikonska ili metalna, ukoliko je temeljno ne očistite, postoje šanse da se na njoj zadrže ostaci hrane što može dovesti do razvoja bakterija koje izazivaju razna oboljenja.

Čišćenje: Ukoliko se lopatica sastoji iz dva dijela (drške i same lopatice), razdvojite ih i temeljno operite oba dijela. Ukoliko je riječ o jednodijelnoj lopatici sa prorezima (kao na slici), obavezno dobro operite prostor između svih proreza.

Spremnici za hranu sa gumenim poklopcima


Ako ih koristite, onda nije dovoljno da ih samo brzinski operete – oni mogu biti pravi izvor bakterija, ukoliko ne posvetite dovoljno pažnje njihovom čišćenju.

Čišćenje: Ako su pogodni za pranje u mašini za pranje suđa, obavezno u njoj perite i posudu i poklopac. Ako ih perete ručno, posebnu pažnju posvetite područuju oko poklopca i žlijebovima koji spajaju poklopac sa posudom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info