9 stvari koje ne trebate uraditi nakon raskida

0

Raskidi. Čak i oni koji se završe u prijateljskim odnosima znaju jako da bole. Kada pokušavate da prebolite kraj veze, obavezno izbjegavajte sljedećih devet stvari.

 

Pretvaranje da ste dobro

Dozvolite sebi da tugujete. Plačite. Udarajte jastuk. Pišite dnevnik. Okružite se prijateljicama koje će vas slušati. Možda ćete biti u iskušenju da se pretvarate kako as raskid uopšte ne pogađa; ne dozvolite da zbog ponosa ne posmatrate stvari realno. Ne morate jecati na radnom mjestu, ali odvojite par trenutaka da razmislite i budete iskreni prema sebi. Sasvim je u redu ako ste ljuti, povrijeđeni ili poniženi. Zdravije je da se izrazite na iskren način nego da oguglate na te stvari.

 

Pokušavanje da budete “samo prijatelji”

Veoma rijetko raskid može dovesti do čvrstog prijateljstva i sve dok niste spremni da vidite bivšeg da izlazi sa drugima (i obrnuto) niste spremni da budete drugari. Namjerno napravite malo prostora i dozvolite sebi da prežalite kraj veze. Ako bivši insistira da budete prijatelji, držite se na odstojanju, ako vam ta ideja nije privlačna. Sada vam nije potreban prijatelj koji liči na osobu koja vam je slomila srce.

 

Traženje osvete

Nemojte mu ključem izgrebati auto, kidnapovati kućnog ljubimca ili uništavati njegove stvari. I nikada nemojte uraditi nešto što se kosi sa zakonom. Uzbuđenje oko osvete samo hrani mržnju i ogorčenost. Možda vam je nanesena velika nepravda, ali “poravnanje računa” neće zaliječiti rane. Oprostite i krenite dalje. Podignite glavu visoko i trošite svoju energiju na ljude koji to zaslužuju.

 

Komuniciranje. U bilo kojem obliku

Raskinuli ste prije deset dana, ali još uvijek imate neke stvari o kojima želite prodiskutovati sa bivšim. Posegnućete za telefonom. Na putu do posla na um vam je pala neka smiješna stvar. Prvi instinkt? Poslaćete poruku bivšem. Nemojte to raditi. Doći će vrijeme kada će možda biti i bitno da komunicirate sa njim. Možda mu trebate vratiti njegove stvari ili slično. Međutim, sada je bitno da se oduprete porivu da mu se javljate u svim situacijama kao što ste to činili kada ste bili skupa.

Raskidi stvaraju “šupljine”. Pitajte prijateljicu da li možete nju zvati svaki put kada biste obično htjeli da zovete bivšeg momka. Veliki broj žena se poslije raskida osjeća pomalo izgubljeno, ali ne zato što im bivši nedostaje već iz razloga što veliki broj njihovih navika “vrtio” oko druge osobe. Dajte si malo vremena da se ponovo priviknete na samački život.

 

Moljenje za pomirenje

Da, kućni ljubimci se mogu izvući sa tim. Ali vi ne možete. Možda ne razumijete zašto je došlo do raskida. Možda mislite da je kraj došao zbog krivih razloga. Možda biste radije bili u lošoj vezi nego da budete sami. Umjesto da se slijepo vežete za izgubljenu nadu, nađite mudru prijateljicu koja će vam pomoći da prođete kroz razloge zbog kojih vam je teško da si priznate da je gotovo.

Nemojte ga moliti, kukati ni preklinjati da vam se vrati. Duboko u sebi, znate da ne želite biti u vezi sa nekim koga morate moliti da bude sa vama. Osim toga, ako vas on odbije drugi put, nećete samo biti povrijeđeni – odbijanje će biti dodatni udarac sa dozom žaljenja i poniženja.

 

Spavanje skupa

Nemojte to raditi. Nijedna žena u svom zadnjem trenutku života neće reći: “Voljela bih da sam spavala sa svojim bivšim  još jednom”. Neka raskid bude čist i definitivan.

 

Uhođenje putem društvenih mreža

Društveni mediji mogu biti opasni kada je u pitanju slomljeno srce. Poštujte sledeća dva pravila: nemojte objavljivati nikakve detalje o raskidu i nipošto nemojte uhoditi bivšeg putem društvenih mreža. “Skidanje” sa liste prijatelja ili skrivanje statusa može vam pomoći da izbjegnete stalno iskušenje da se prijavite na mrežu i pratite da li se vaš bivši osjeća jadnije – ili još gore – bolje od vas.

 

Šišanje ili tetoviranje

Nemojte praviti nikakve drastične promjene određeno vrijeme. Nakon raskida veoma je lako donijeti ishitrene odluke. Jedna velika promjena u životu može vas inspirisati za još veće promjene. Ako ste otkrili da jednostavno želite da uradite tetovažu par dana nakon raskida, sačekajte par mjeseci prije nego je i uradite. Sačekajte dok se emotivno ne vratite na pravi kolosijek.

Kosa će ponovo narasti, ali budite oprezni: loša frizura može dodatno poljuljati vaše nizak nivo samopoštovanja. Nemojte sami sebi zadavati udarce kada ste tužni.

 

Odustajanje

On nije bio onaj pravi. Zbog njega ste se osjećali kao da ste niko i ništa. Ne dozvolite da vam raskid uništi nadu. Nastavite da vodite računa o sebi. Odvojite malo vremena da se presaberete i radite one stvari koje ste oduvijek voljeli da radite. Provodite vrijeme sa ljudima do kojih vam je stalo. Ljubav se ne dešava samo jednom u životu.

Naučite što možete iz veze koja se upravo završila i krenite dalje. Ne odustajte od namjere da upoznate “onog pravog”. Budite zahvalni što se loša veza završila i dala vam slobodu da se upustite u novo ljubavno iskustvo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info