Sunčanje: 5 zabluda kojih se trebate riješiti prije odmora

0

Svima nam je poznato da izlaganje suncu može biti veoma štetno i da, u pojedinim slučajevima, može izazvati i rak kože. Ali, ako uspostavite ravnotežu između uživanja na suncu i smanjenja faktora rizika, možete spriječiti pomenutu štetu.

Da biste mogli da razmislite o preuzimanju neophodnih koraka, važno je da se najprije riješite zabluda koje se povezuju sa sunčanjem.

Nanesite kremu ili losion kada dođete na bazen ili plažu


Greška. Hemijskim filterima koje sredstva za sunčanje sadrže potrebno je najmanje dvadeset minuta da reaguju sa kožom i postanu potpuno efikasni. Dakle, veoma je važno da kremu ili losion nanesete bar dvadeset minuta prije nego izađete iz kuće.

Kada pocrnite, više nemate o čemu brinuti


Ne može se poreći da je tamnija koža otpornija na sunčeve zrake i da ne može doći do tzv. toplotnog osipa ili opekotina od sunca, ali to ne znači da ona nije podložna oštećenjima koje sunčeve zrake izazivaju. Cijena koju oni sa preplanulim tenom plaćaju, usljed dugogodišnjeg prekomjernog  izlaganja suncu, su duboke bore, pjege i ten sa otvorenim porama, što znači da ne mogu na sunce bez zaštite iako ne mogu da “izgore”.

Štedljivo sa kremom


Klinički testovi koji se provode za izračunavanje faktora zaštite losiona i krema za sunčanje zasnivaju se na 2 miligrama preparata po kubnom centimetru kože. To je užasno mnogo. Ukoliko ne radite isto, nećete dobiti nivo zaštite za koju proizvod tvrdi da je obezbjeđuje. Upravo zbog toga morate nanijeti velikodušan sloj. Zapamtite: tanak sloj nije dovoljan.

Kremu ili losion nanosite samo jednom


Lezite na peškir i nanesite kremu od glave do pete i to je to! Nema potrebe da se brinete ostatak dana. Pogrešno! Kremu ili losion je potrebno nanositi svaka dva sata ili nakon svakog izlaska iz vode. Znoj, voda, pijesak, peškir i odjeća “skidaju” kremu za sunčanje, a pored toga usljed djelovanja sunčevih zraka ona postaje manje efikasna. Da biste izbjegli neprijatna iznenađenja, potrebno je da je ponovo nanosite.

Ne morate nanositi kremu ako ste obučeni


Mnogi misle da nema potrebe da nanose kremu ili losion na gornji dio tijela, ako nose tanku majicu. Međutim, činjenica je da je ljetna garderoba veoma tanka i da većina majica ima zaštitni faktor 7. To znači da će UV zraci početi prolaziti kroz nju i doći u direktan dodir sa kožom u roku od sedamdeset minuta.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info