Kako preživjeti stresne situacije

0

Da li ste se ikada našli u situaciji od koje ste postali tako nervozni i napeti da niste sigurni kako ćete se izvući iz nje? Možda su u pitanju ljudi (porodica koju ne možete izbjeći ili saradnici koji vam zadaju niske udarce). Ili, možda je to samo strah od nepoznatog ili probavanja nečeg novog (kao što je javni govor po prvi put u životu). U svakom slučaju, takve situacije mogu poremetiti vaš unutrašnji mir. Pa, kako ih preživjeti?

 

Zapamtite da su te situacije privremenog karaktera

Kada imate neki veliki i stresan događaj u bliskoj budućnosti, veoma je lako prepustiti mu da upravlja vašim životom. Vi samo o njemu pričate, razmišljate i sanjate. Međutim, nekad je potrebno da se prisjetite da su sve situacije privremenog karaktera. Ništa ne ostaje isto zauvijek, a to se odnosi i na stresne situacije. One će doći i proći. Razmislite o ovome kada sledeći put počnete da se osjećate kao da je sve što je pred vama osuđeno na propast. Zapamtite da život ide dalje i odlučite da će se stvari, bez obzira šta se dešava, srediti. Uvijek je tako.

 

Skrenite si pažnju

Što više energije uložite u situaciju koja vas zabrinjava time će ona sve više postati vaša tačka fokusa. Nećete biti u stanju da razmišljate o bilo čemu drugom i “natovarićete” sebi još više nepotrebnih briga i stresa. Dakle, najbolja stvar koju možete uraditi jeste da si zaokupite pažnju nečim drugim. Poželjno je da to bude nešto u čemu ćete uživati. Nešto što će vam izmamiti osmijeh na lice i popraviti raspoloženje. To može biti kafa sa prijateljicama ili uživanje u opuštajućem hobiju.

 

Ne preuveličavajte stvari

Ponekad, naš um može da preuveliča stvari, tj. da probleme pojmi gorima nego što to oni zaista jesu. Ponekad je dovoljna i mala, trivijalna stvar, ali ako stalno o njoj razmišljate, ona će veoma brzo postati nerješiv problem. Veoma je važno da stvari držite u perspektivi i da im ne pridajete više važnosti nego što zaslužuju. Događaji i situacije su ništa drugo do trenuci u vremenu. Jedina stvar koja ih razlikuje jeste vrijednost koju im pridajete. S druge strane, u našim životima postoje veliki događaji koji mogu imati prilično ogroman uticaj na našu budućnost, ako ne i na cijeli život. Vjenčanja, sahrane, rođenje djeteta su samo neki od njih. Ali, iako se radi o veoma velikim događajima, vi ćete uspjeti da se nosite sa njima.

 

Tražite pozitivne strane

Jedan od najkorisnijih načina da smanjite stres u veoma teškim situacijama jeste da stvari gledate sa pozitivne umjesto sa negativne strane. Nađite što god možete, a da će vam pomoći i da neće raditi protiv vas te ćete se skoro odmah osjećati bolje. Plaši vas premještaj na novo radno mjesto, jer ne znate šta da očekujete? Gledajte na to kao na priliku da upoznate nove ljude i saznate nove stvari, a ne kao na nešto što vas lišava udobnosti. Užasavate se porodičnih okupljanja, jer su pojedini članovi prododice uvijek spremni za dramu? Usredotočite se na članove porodice koje zaista želite da vidite (one koji ne prave “od muhe slona”), a ostale pustite da dramatizuju koliko im je volja – jednostavno ne obraćajte pažnju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info