Pametna ishrana: Uz ove savjete, ne treba vam dijeta

0

Imate li nezdrav odnos prema hrani? Ako ste ikada plakali dok ste jeli slatkiše ili ako ste jeli kada vam je bilo dosadno, odgovor može biti potvrdan! Evo kako da to doista znate i kako da najlakše riješite problem.

Jedete kada ste pod stresom


Pod stresom ste zbog nečega i nađete se u situaciji da unosite ugljene hidrate i šećer čak iako niste gladni. Svaki put kada ste pod stresom potrebna vam je kesica čipsa! Otkud to? Dio mozga koji vas obezbjeđuje umirujućim hormonima u istom je dijelu mozga koji pronalazi zadovoljstvo u hrani. Kada vam je potrebno smirenje, hemijska reakcija koja nastaje unošenjem hrane pomaže da se osjećate dobro u datom trenutku. Ali, efekat traje samo privremeno.

Kako to popraviti?


Zamijenite konzumiranje hrane drugim umirujućim načinom ponašanja kada ste zabrinuti oko nečega ili kada ste pod stresom. Zaokupite sebi pažnju nekom drugom aktivnošću. Ne morate da provedete sat vremena u teretani – deset minuta hoda biće veoma učinkovito. Ili, radite nešto sasvim drugo: pišite e-mail, razgovarajte sa prijateljicom, čitajte viceve, žvaćite žvaku…

Namirnice kojima ne možete odoljeti


Volite čokoladu. Ili sladoled. Ili čips. Problem je u tome da kada se nađete kraj ovih namirnica jednostavno se ne možete zaustaviti niti im možete odoljeti. Ovo može biti i veoma opasno, posebno ako to radite svake sedmice ili nekoliko puta sedmično.

Kako to popraviti?


Ako postoje određene namirnice koje vas “dozivaju” iz frižidera ili ostave, nemojte ih kupovati i držati u kući. Ako volite sladoled i znate da se ne možete kontrolisati, priuštite sebi jednu do dvije kugle kada ste vani. Ili kupite sladoled na štapiću ili kornet. Ali, budite iskreni prema sebi i ograničite se na samo pomenutu količinu samo jednom sedmično.

Jedete kada vam je dosadno


Gledate TV i tokom reklama “odlutate” u kuhinju kako biste nešto prigrizli. Ili, opet jedete iako ste večerali tek prije sat vremena. Hrana je svuda oko nas tako da je lako da se jede ako nemamo “pametnija” posla. Problem leži i u tome što nas kuhinja, sama po sebi, prirodno privlači, jer je ona obično toplo, utješno mjesto.

Kako to popraviti?


Održavajte listu zadataka koje trebate obaviti, kao što je čišćenje polica u kupatilu ili organizovanje nakita. Pozabavite se nekom od datih aktivnosti kada vam je dosadno. Osim toga, uvijek možete upražnjavati i druge aktivnosti u kojima će vam ruke biti zauzete, kao što su rješavanje ukrštenice ili lakiranje noktiju – ne možete ubaciti ruku u kesu sa čipsom dok na noktima imate svjež lak, zar ne?

Ne obraćate pažnju na to kada jedete


Jedete za radnim stolom ili konzumirate grickalice dok surfate internetom? Kada smo ometeni drugim zadacima koje radimo istovremeno, praktički i ne osjećamo ukus hrane. Što duže to radimo to više kalorija unosimo.

Kako to popraviti?


Obavljanje više zadataka istovremeno svedite na minimum dok jedete. Povremeno konzumiranje hrane za radnim stolom je u redu, ali se ne bi smjelo dešavati svakodnevno. Odvojite petnaest minuta kako biste uživali u hrani. Vaše tijelo će registrovati da jedete pa postoji šansa i da unesete manje hrane, a i mentalno je osvježajuće da napravite pauzu od obaveza kako biste pojeli zdrav obrok.

Jedete zato što svi drugi jedu


Došli ste na zabavu na kojoj ima hrane. Ili, djeca su u kuhinji i jedu sladoled. Ili, muž je naručio pizzu, jer gleda važnu utakmicu. Uvijek postoji razlog da se jede – čak i onda kada niste stvarno gladni. Skloni smo da jedemo više kada smo sa drugima, zato što je objedovanje društvena aktivnost. A kada ste pored hrane za koju ste rekli da ne biste smjeli konzumirati, ona vas prirodno privlači.

Kako to popraviti?


Ako idete na zabavu i ne želite da se “pretrpate” hranom, pojedite manji obrok prije nego odete i sjedite što dalje od hrane. Fokusirajte se na razlog zbog kojeg ste došli na zabavu: da komunicirate sa ljudima, a ne da jedete. Kod kuće radite nešto što će vas zaokupiti dok ostali jedu – uzmite lizalo ili pijuckajte voćni čaj.

Stalno jedete istu hranu te vam ishrana nije uravnotežena


Dosljedno i svakodnevno konzumiranje iste hrane je lako, posebno kada želite da se riješite suvišnih kilograma. Međutim, postoji veliki rizik da ne unosite raznovrsne hranjive materije.

Kako to popraviti?


Isprobajte novi recept bar jednom sedmično. Imati arsenal recepata je sasvim u redu, ali naučite i kako da ih pripremite na pomalo drugačiji način. Primjera radi, s vremena na vrijeme piletinu možete zamijeniti ćuretinom, a pikantni sos maslinovim uljem.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info