5 načina da udahnete život oštećenoj kosi

0

Suha i oštećena kosa često je prava noćna mora. Međutim, ne treba gubiti nadu i pasti u očaj, jer postoje načini da kosi vratite prirodni sjaj i ljepotu. Pogledajte koji su najbolji načini da se riješite oštećene i suhe kose.

Sušenje na vazduhu


Kada “imate posla” sa oštećenom kosom, zadnja stvar koju želite uraditi jeste da je izlažete toploti, jer to može dodatno da je ošteti. Nakon pranja kose, nemojte koristiti fen već je sušite na vazduhu i koristite češalj sa širokim zupcima ili je češljajte prstima. Mokra kosa je izuzetno slaba pa je potrebno da izbjegavate njeno četkanje, tj. sačekajte dok se ne osuši.

Koristite prirodne ili šampone koji ne sadrže sulfate


Ako imate suhu i oštećenu kosu, korištenje jakih šampona koji sadrže mnogo hemikalija neće vam biti od pomoći. Pojedini šamponi mogu naštetiti vašoj kosi i vlasištu pa je najbolje da koristite prirodne šampone ili one koji ne sadrže sulfate. Prirodni šamponi mogu pomoći i kod rasta kose i ekološki su prihvatljivi.

Sedmična duboka regeneracija kose


Dosljedna duboka regeneracija kose je imperativ, ako želite da oštećenoj kosi vratite njenu prirodnu hidrataciju, sjaj i mekoću. Najbolje je da tretman duboke regeneracije radite jednom sedmično te koristite regenerator predviđen za te svrhe. Već nakon nekoliko tretmana biste trebali vidjeti i osjetiti rezultate.

Masaža vlasišta


Masaža vlasišta ne samo da vam pomaže da se osjećate dobro već ima i pozitivan efekat na suhu i oštećenu kosu. Ona može stimulisati proizvodnju endorfina i serotonina, što pomaže jačanje folikula, umanjuje stres, poboljšava protok krvi pomažući rast kose te hrani vašu kosu prirodnim uljima. Opuštajuća, nježna masaža vlasišta dva puta sedmično vam može biti od pomoći, ako imate problema sa oštećenom i suhom kosom.

Redovno skraćivanje kose


Ako vam je kosa oštećena, postoje šanse i da imate ispucale vrhove. Kako biste se riješili “mrtvih” vrhova i oštećenja, redovno skraćujte kosu, svakih par sedmica. Ispucali vrhovi mogu uticati na rast kose pa je najbolje da ih odstranite, tj. da ne čekate da se pojave.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info