Najbolje prirodne maske za kosu

3

Da biste imali zdravu i lijepu kosu, s vremena na vrijeme je potrebno da koristite maske. One su dostupne u skoro svakoj radnji koja se bavi prodajom kozmetičkih proizvoda, ali mana im je što znaju biti dosta skupe i prilično oštre (zna se desiti da korištenjem određenih fabričkih maski samo još više pogoršate stanje vaše kose). Ipak, priroda nam i ovaj put priskače u pomoć. Donosimo par odličnih maski koje možete sami napraviti.

 

Maska za poboljšanje teksture kose

Ako imate “krtu” kosu za ispucalim vrhovima, probajte masku koja će poboljšati njenu teksturu i hidratizirati je, a za koju su vam potrebne banana, ulje jojobe i med. Banana je prirodni lijek za suhu kosu. Izmiksajte pola banane sa 60 ml vode, dodajte 50 grama majoneze te po 15 ml maslinovog ulja, ulja od jojobe i ulja od kokosa i 30 grama meda. Maska treba da bude glatka, bez velikih komada voća. Ako je potrebno, smjesu procijedite i nanesite je od korijena do vrhova. Nakon dvadesetak minuta isperite toplom vodom.

 

Maska za jačanje kose

Za kosu koja je puno tretirana, jaja su pravo čudo prirode – ona ublažavaju oštećenja te kosi vraćaju njenu prirodnu jačinu i sjaj. Umutite skupa jedno jaje, po 15 ml maslinovog ulja, ulja od kokosa i meda te 60 ml vode. Dodajte pola izgnječene banane i miješajte dok maska ne postane glatka. Nanesite na vlažnu kosu i nakon petnaest minuta isperite i šamponirajte kao i obično.

 

Maska za mekanu kosu

Avokado je bogat izvor E vitamina što ga čini odličnim za masku koja hrani kosu. Izmiksajte pola zrelog avokada, jedno jaje, po 15 ml maslinovog ulja, ulja od kokosa i meda i 30 ml vode. Maska treba da bude kremasta. Nanesite je na vlažnu kosu i isperite nakon 20 minuta. Vaša kosa će biti mekana kao nikad prije.

 

Maska za hidrataciju kose

Ako vam je kosa gruba i suha, med i majoneza su pravi lijek. Pomiješajte pola zrelog avokada, 50 grama majoneze, po 15 ml maslinovog ulja, ulja od kokosa i meda i 60 ml vode. Masku prvo utrljajte u vlasište, a zatim i cijelom dužinom kose. Isperite nakon dvadesetak minuta.

 

Maska za održavanje kose

Umutite jedno jaje sa 100 grama majoneze, 30 grama meda i 30 ml vode. Nanesite na vlažnu kosu i nakon petnaest minuta isperite. Masku možete nanositi jednom do dva puta sedmično, kako bi vaša kosa bila tip – top.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info