Veze: 4 načina da se prestanete svađati

0

Znate već kako to ide: nekad osjećate toliku ljubav prema partneru da biste mu skinuli zvijezde s neba, a ponekad imate osjećaj da biste bili čak i pomalo agresivni koliko vam on ide na živce. Pa, prema najnovijim istraživanjima, osjećaj ljubavi i mržnje u vezama sasvim je normalna stvar. To je zbog toga što je isti dio vašeg mozga zadužen za osjećanja nježnosti i bijesa – što objašnjava zašto se čak i srećni parovi povremeno svađaju.

Svađa može biti znak da je vaša veza jaka i stabilna i da se osjećate dovoljno ugodno u izražavanju negativnih osjećanja, bez bojazni da će u cijelom procesu doći do raskida između vas dvoje. Ipak, postoje pravilni i pogrešni načini za rješavanje nesuglasica.

 

Koristite uši, a ne usta

Ako se nađete u situaciji kao da se ponavljate poput pjesme na plejlisti koju ste stavili na “relpay”, vrijeme je da pritisnete “pauzu”. Istraživanja pokazuju da nesrećni parovi imaju tendenciju da ponavljaju stvari iz očaja, kako bi se čuli, što uopšte nije produktivno. Oni često završe pričajući svako za sebe umjesto da imaju dijalog.

 

Nemojte se vrijeđati

U žaru prepirke, često može doći i do vrijeđanja. Problem je u tome što kada počnete sa uvredama i kada su vam (ili vašem partneru) povrijeđena osjećanja, ništa neće biti riješeno. Potrebno je da uvijek smanjite negativan uticaj vaših riječi. Zapamtite, cilj nije da uznemirite jedno drugo već da riješite problem koji imate.

 

Prestanite pokušavati da odgonetnete ko je “pobijedio”

Parovi se često fokusiraju na to ko je u pravu što ih odvraća od pronalaženja rješenja za situaciju u kojoj su se našli. Konflikti se rješavaju brže i uspješnije kada se nijedna strana ne osjeća primoranom da naglasi “Vidiš! Bila (bio) sam u pravu!” Za početak, pronađite nešto oko čega se oboje možete složiti i nakon toga se fokusirajte na ponalaženje zlatne sredine.

 

Zapamtite da ste par

Znamo da je to težak zadatak, ali ako tokom svađe možete izraziti pozitivne emocije, imaćete zadovoljavajuću vezu na duže staze, bar sudeći po nedavnim istraživanjima. Kada su parovi u stanju da komuniciraju bliskost, naklonost (na primjer, dodir po ruci ili obrazu) pa čak i humor usred svađe, dolazi do smanjenja uticaja oštrih riječi. Pozitivne interakcije govore da se još uvijek sviđate jedno drugom i da se još uvijek volite te da ste posvećeni vašoj vezi čak i u najtežim trenucima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info