7 namirnica koje se bore protiv proljetnih alergija

0

Iako je proljeće već na izmaku (što vremenske prilike nikako ne pokazuju) koncentracija polena u vazduhu i dalje je veoma visoka. Na koji način se to odražava? Kijavica, začepljen nos, peckanje u grlu samo su neki od simptoma alergije na polen. Iako stručnjaci ne preporučuju da ne posjetite doktora prilikom ozbiljnih simptoma, oni ipak preporučuju određene namirnice koje pomenute simptome mogu olakšati.

 

Grožđe

Kada je riječ o borbi protiv proljetnih alergija, mediteranski način ishrane može biti od velike pomoći, bar sudeći prema istraživanjima. Istraživanja pokazuju da su djeca sa grčkog ostrva Krita, koja su u svakodnevnoj ishrani unosila grožđe, narandže, jabuke i svjež paradajz (namirnice kojima ovo ostrvo obiluje) imala smanjenu stopu otežanog disanja i rinitisa. Naime, njihova ishrana koja se uglavnom sastoji od ribe, voća, povrća i orašastih plodova objašnjava relativni nedostatak alergijskih simptoma kod ove populacije, pokazuju istraživanja.

 

Jabuke

Jabuke, a posebno njihova kora, bogate su kvercetinom – flavanoidom koji djeluje kao prirodni antihistaminik i koji ima anti-upalna dejstva. Istraživanja pokazuju da kvercetin sprečava imuno-ćelije u oslobađanju histamina, hemikalije koja uzrokuje alergijske reakcije. Upravo zbog toga kvercetin može pomoći da se ublaže tegobe alergija, uključujući curenje iz nosa, suzenje očiju i oticanje lica i usana. Druge namirnice koje ga sadrže su citrusi, crveni luk i crno vino.

 

Pšenične mekinje

Bogate magnezijumom, pšenične mekinje mogu djelovati kao bronhodilator i biti od pomoći kod plućnih funkcija, jer imaju efekte slične antihistaminicima. Smatra se da hrana bogata magnezijumom može pružiti olakšanje kod slučajeva astme, a to je bitno napomenuti, s obzirom da oko 85% slučajeva astme aktiviraju proljetne alergije. Soja, tamna čokolada i indijski orah takođe su dobri izvori magnezijuma.

 

Vrući čaj

Svaki put kada u organizam unesete vruću, prozirnu tečnost, ona vam može pomoći da “pročistite” nosnu šupljinu. Ovo se uglavnom dešava zbog pare – efekat je isti kao da se parite nad vrućom vodom. Čaj od đumbira i zeleni čaj imaju i anti-upalna dejstva koja mogu pomoći u smanjenju problema izazvanih proljetnim alergijama.

 

Losos

Vjeruje se da masne vrste ribe koje sadrže omega-3 masne kiseline olakšavaju simptome alergije i astme. Omega-3 masne kiseline imaju anti-upalna dejstva i mogu vam pomoći da ojačate imunološki sistem. Ako je vaš imunološki sistem na vrhuncu, proljetne alergije vam neće naškoditi. Ipak, slabiji imunološki sistem znači i više odgovora na alergene.

 

Začinjena hrana

Ljuta paprika, feferoni i druge vrste ljutih začina mogu stimulisati disajne kanale da se otvore i spriječe začepljenja koja se povezuju sa alergijskim reakcijama.

 

Mlijeko

Istraživanja pokazuju obećavajuću vezu između vitamina D i njegove sposobnosti da kontroliše astmu i otežano disanje. Vjeruje se da osobe sa nižim nivoom D vitamina imaju i slabije plućne funkcije. Mlijeko je često obogaćeno ovim vitaminom, ali ako niste tolerantni na laktozu, vitamin D možete pronaći u svježe cijeđenom soku od narandže i masnim vrstama ribe. Ili, jednostavno izađite nekoliko minuta na sunce.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info