Alergije: 5 najgorih grešaka koje možete napraviti

0

Alergije su česta pojava i zbog njih se veoma često možemo osjećati, bukvalno, jadno – zapušen nos, svrab očiju i kašalj neki su od najčešćih simptoma koji nimalo nisu prijatni. Ali, da li i naše ponašanje i svakodnevne, ustaljene navike pridonose samom problemu? Pogledajte kojih to pet najgorih grešaka ljudi prave kada su u pitanju alergije, kao i pametne načine da ih izbjegnete.

 

Ostavljate otvorene prozore

Kada je sezona polena, zatvarajte prozore i koristite klima uređaj za prečišćavanje vazduha. Podesite klima uređaj na “recirkulisanje” vazduha, a ako vani nije toplo, možete ga držati u filter režimu. Korištenje klima uređaja u automobilu može smanjiti količinu polena koji udišete i za 30%.

 

Odlažete korištenje medikamenata

Kako se godišnja doba mijenjaju tako i biljke šire polen. Pokušajte da predvidite promjene i liječite se prije nego se one dese. Isto vrijedi ako idete u posjetu prijateljima ili bilo kome drugom ko ima dlakavog ljubimca (ako ste alergični na životinjsku dlaku). Lijekovi protiv alergija bolje djeluju u sprečavanju nastanka simptoma alergija nego u njihovom liječenju tako da ne trebate čekati da dobijete simptome kako biste ih koristili.

 

Vježbate u pogrešno vrijeme

Ako volite vježbanje na otvorenom, izbjegavajte njegovo upražnjavanje ujutro ili rano popodne. Trava i drveće počinju sa oslobađanjem polena u zoru, a njihov nivo doseže vrhunac u kasnim prijepodnevnim i ranim popodnevnim časovima. Stručnjaci savjetuju da se bavite fizičkom aktivnošću na otvorenom u kasnim popodnevnim satima ili uveče. Ako je u određenim danima koncentracija polena veoma visoka, opredijelite se za manje naporne treninge.

 

Nered

Plišane i druge igračke od platnenih materijala veoma su slatke, ali su istovremeno i glavni magnet za prašinu, čestog “okidača” alergija. Ako vaše dijete ima gomilu ovih igračaka, ali ima i alergiju (ili bilo ko drugi u vašoj porodici), najbolje je da ih ne koristi. Takođe, pametnije je da ograničite ovakve igračke na nekoliko, koje se mogu s vremena na vrijeme oprati, nego na cijelu kolekciju.

 

Ignorišete simptome

Odrasli mogu postati alergični na polen ili kućne ljubimce čak iako većinu života nisu bili alergični na iste. Ako su vam potrebni antibiotici protiv upale sinusa svakog proljeća, možda ste alergični na polen. Najbolje je da uradite alergo test. Možete postati alergični na kućne ljubimce, a da to i ne znate, jer su simpomi suptilni i hronični. Ako imate simptome koji podsjećaju na simptome alergija, najbolje je da se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info