Vitka linija: 10 malih koraka do velikih rezultata

0

Količina hrane koju unosimo u organizam veoma često će se pokazati na mjestima na kojima to najmanje želimo. Ipak, nije bitno samo koliko količinski jedemo već i šta jedemo.

Opet, želimo da ostanemo vitki i da nam svaki komad garderobe odgovara. Kako biste to postigli, pratite sledećih deset malih koraka koji vam mogu pomoći da postignete velike rezultate.

Jedite iz plavih tanjira


Prirodno nas privlače crvena, žuta i narandžasta boja i one nas potiču na želju za hranom (i to mnogo hrane). Istraživanja pokazuju da ukoliko konzumirate hranu sa plavih tanjira to vam može suzbiti želju za hranom i ješćete manje.

Doručkujte jaja


Istraživanja pokazuju da, ako jutarnje pecivo zamijenite jajima, možete izgubiti više kilograma i to čak do 65%. Ispitanici koji su doručkovali jaja izgubili su više kilograma i centimetara u struku u odnosu na osobe koje su unosile istu količinu kalorija, ali u obliku peciva. Istraživači vjeruju da veći sadržaj proteina u jajima pomaže da duže ostanemo siti te nam pomaže da jedemo manje tokom dana.

Isključite TV


Znate da vjerovatno ne bi trebalo, ali ponekad ipak jedete ispred TV-a ili računara. Ali, da li znate kako to utiče na vaš struk? Istraživanja pokazuju da jedemo 40% više kada gledamo TV te je i veća vjerovatnoća da se “dohvatimo” brze hrane dok smo ometeni TV programom. Da biste se riješili suvišnih kilograma bez većeg žrtvovanja, isključite TV, računar ili mobilni telefon tokom obroka i koncentrišite se na hranu.

Fokusirajte se na budućnost


Sudeći prema nedavno obavljenim istraživanjima, ako imate pozitivan stav o budućnosti, umjesto fokusiranja na prošlost ili sadašnjost, veća je vjerovatnoća i da ćete napraviti zdravije prehrambene izbore. Umjesto da se, kada ste srećni, nagradite čokoladicom (ili da jedete kada ste tužni) fokusirajte se na budućnost (lakši, tanji i zdraviji vi) te će vam to pomoći da donesete bolje odluke u sadašnjosti.

Polako sa majonezom


Jedna jednostavna mala promjena, kao što je izbjegavanje majoneze, kečapa i sličnih umaka, može vam pomoći da izbjegnete unos dodatnih 100 kalorija dnevno. Taj mali korak vam može pomoći da izgubite pet kilograma u toku ove godine.

Ne uzimajte “slobodne” vikende


Veliki broj žena koje pokušavaju da se riješe suvišnih kilograma misle da ako se ponašaju “dobro” tokom sedmice to automatski znači da imaju dozvolu da se opuste tokom vikenda. Ali, ako stvari “bacite” na papir, loša ishrana i fizička neaktivnost od petka do nedjelje znači da uzimate dvanaest “slobodnih” dana mjesečno.

Umjesto da dozvolite da radni dani utiču na vaše navike, fokusirajte se na stvaranje zdravog načina života koji je održiv tokom cijelog mjeseca (uz povremena “popuštanja”) kako biste se zauvijek riješili suvišnih kilograma.

Servirajte jelo u kuhinji


Prema istraživanju iz 2010. godine, poješćete 20% manje, ako servirate hranu u kuhinji umjesto na stolu za ručavanje. Istraživači su testirali kako će se prehrambene navike promijeniti ako se hrana servira u kuhinji, a ne na stolu. Učesnici su jeli manje, kada je hrana bila van dometa i češće su birali voće i povrće koje im je bilo na dohvat ruke.

Sagorite više masti sa orasima


Istraživanja pokazuju da konzumiranje 60 grama oraha dnevno, umjesto drugih grickalica, može vam pomoći da sagorite masti za 62% brže. Razlog zbog kojeg orasi pomažu organizmu da brže sagorijeva masti je najvjerovatnije velika količina omega-3 masti koju oni sadrže.

Počnite obrok supom ili salatom


Ako počnete obrok povrtnom supom imate šanse da jedete 20% manje. Uživajte u povrtnoj supi ili salati prije glavnog jela te ćete jesti manje u ukupnom poretku. Kad smo već kod toga, povećajte unos povrća na dnevnoj bazi, takođe.

Kiselinom do vitke linije


Ako želite da zakiselite salatu, koristire alkoholno sirće i sok od limuna. Na taj način usporavate probavljanje škroba i brzinu pražnjenja vašeg želuca. Duže ćete ostati siti i imate veće šanse da smanjite ukupni unos kalorija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info