5 prirodnih načina da poboljšate probavu

0

Pri vrhu liste problema sa kojima se veliki broj žena susreće veoma često su problemi sa probavom. Oni mogu negativno uticati na sposobnost organizma da apsorbuje hranjive materije iz hrane koju konzumirate te mogu imati i veoma loš uticaj na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Donosimo par prirodnih načina koji vam mogu pomoći da poboljšate probavu.

 

Izbjegavajte šećer i rafinisane ugljene hidrate

Šećer i rafinisani ugljeni hidrati mogu prouzrokovati nadimanje i potaknuti rast nezdravih crijevnih bakterija. Pretjerane količine šećera uzrokuju i povećanje tjelesne težine, promjene raspoloženja te mogu doprinijeti razvoju dijabetesa.

 

Konzumirajte probiotsku hranu

Uvrstite u ishranu fermentisane namirnice koje sadrže korisne probiotske bakterije. Takve namirnice ne samo da organizam obezbjeđuju zdravim bakterijama već se one i probavljaju lakše. Probiotske bakterije mogu spriječiti i liječiti proljev, nadimanje i gasove.

 

Izbjegavajte prejedanje

Najočigledniji probavni problemi, koji se javljaju usljed prejedanja, su žgaravica i osjećaj težine u želucu. Osim toga, prejedanje može da dovede i do nadimanja stomaka, proljeva i zatvora, a da i ne pominjemo povećanje tjelene težine i druge zdravstvene probleme.

 

Smanjite unos kafe i drugih kofeinskih napitaka

Kafa može imati veoma negativan uticaj na vaš probavni trakt te može uzrokovati ili pogoršati proljev. Ako niste spremni da se odreknete omiljenog napitka, najbolje je da je pijete uz hranu umjesto na prazan stomak. Kao alternativu, pijte više vode i biljnih čajeva.

 

Pokušajte eliminisati gluten

Istraživanja pokazuju da se probava drastično poboljšava kada se eliminiše unos glutena. To posebno važi za osobe sa inflamatornim bolestima crijeva, kao što su Kronova bolest ili ulcerozni kolitis. Osim toga, eliminisanje glutena može da poboljša varanje i kod osoba koje imaju blaže probavne smetnje, kao što su nadimanje i zatvor. Pšenica, ječam i raž glavne su žitarice koje sadrže gluten. Kao alternativu, koristite heljdu i smeđu rižu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info