Pet navika za ravniji stomak

0

Pored zdrave ishrane i unošenja dovoljne količine vode, postoje još neke male, ali jednostavne stvari koje vam mogu pomoći da se riješite suvišnih kilograma. Štaviše, sledeće navike vam mogu pomoći da smršate i da zauvijek držite suvišne kilograme na odstojanju. Evo i koje su to.

 

Duboko disanje


Stres može uzrokovati taloženje masnih naslaga na stomaku i dovesti do mnoštva zdravstvenih problema, ukoliko se ne drži pod kontrolom. Jedan od najboljih načina da se smanji nivo stresa i da se hormoni stresa (koji aktiviraju skladištenje masti na stomaku, ako ste im izloženi duži vremenski period) vrate u normalu jeste duboko disanje. Nekoliko dubokih i dugih udisaja mogu vam pomoći da se odmah opustite i smanjite nivo stresa.

 

Vježbanje u kratkim intervalima


Što više fizičke aktivnosti to bolje, ali možda nemate ni vremena, a ni mogućnosti da vježbate pola sata odjednom. Umjesto da odjednom vježbate trideset minuta, raspodijelite vrijeme. Naime, istraživanja pokazuju da je vježbanje u desetominutnim intervalima, tri puta dnevno, jednako efikasno za mršavljenje kao i vježbanje od pola sata odjednom.

 

Spavanje


Spavanje je veoma važan faktor uspješnog mršavljenja. Bez dovoljno sna, vaš nivo stresa raste što uzrokuje taloženje masnih naslaga na području stomaka. Nedostatak sna povezuje se i sa smanjenjem nivoa leptina, hormona koji pomaže u regulisanju apetita i metabolizma. Smanjenje pomenutog hormona stimuliše apetit i podstiče prejedanje. Dakle, kako biste se riješili masnih naslaga, potrebno je i da dovoljno spavate. Sedam do osam sati sasvim je dovoljno.

 

Sporije žvakanje


Kada brzo jedete, vaš organizam ne može da prepozna kada ste siti. Kako biste usporili, svaki zalogaj žvaćite bar deset puta i odlažite kašiku ili viljušku između zalogaja. Ova navika je i više nego dobra, jer na taj način sprečavate prejedanje, a samim tim i gomilanje masnih naslaga na stomaku.

 

Izbjegavajte so


Što više soli unosite u organizam to i više vode zadržavate. Usljed toga dolazi do nadutosti te vaš struk izgleda veći nego što to zapravo jeste. Ne, to ne znači da trebate jesti neslanu hranu, ali znači da trebate izbjegavati prerađenu i konzumirati što više svježe hrane.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info