Njega kose: 5 savjeta koje trebate ignorisati

0

Do sada već vjerovatno znate da svakodnevno pranje kose može dovesti do njenog isušivanja i oštećivanja, zbog čega stručnjaci preporučuju da se kosa pere dva do tri puta sedmično. To nas je navelo na razmišljanje – kojim se to savjetima za njegu kose zaista može vjerovati? Evo šta stručnjaci imaju reči na tu temu.

 

Za najbolje rezultate, konstantno morate mijenjati šampon i regenerator

Ako vaši isprobani šampon i regenerator više ne “odrađuju” posao kao nekad, nemojte se žuriti da ih odmah zamijenite. Nasuprot popularnom vjerovanju, kosa se ne može “naviknuti” na proizvode koje koristite za njenu njegu i održavanje. Pojedini šamponi i regeneratori mogu ostaviti talog na kosi što može otežati da vidite željene rezultate na duže staze. Jednom sedmično koristite šampon za dubinsko pranje (clarifying) kako biste uklonili talog, tj. ostatke proizvoda sa kose i to će vam pomoći da i dalje vidite odlične rezultate omiljenih proizvoda za njegu.

 

Skraćivanje kose ubrzava njen rast

Iako redovno skraćivanje kose može poboljšati njen zdrav izgled, ono svakako neće ubrzati i njen rast. U prosjeku, kosa mjesečno raste oko 1.5 cm bez obzira da li ste je skraćivali ili ne. Skraćivanje kose sprečava njena oštećenja i daje joj zdraviji izgled, ali ne utiče na brzinu rasta. Kako bi vam kosa uvijek bila zdrava, potrebno je da je skraćujete svakih osam do deset sedmica.

 

Ne smijete se farbati kada ste u drugom stanju

Nijedno poznato istraživanje nije dokazalo da je farbanje kose opasno za razvoj fetusa. U principu, trudnice trebaju biti zabrinute oko toga čemu izlažu svoje tijelo. Šta to znači? Određeni proizvodi za njegu kose sadrže formaldehid, kancerogenu supstancu koju sve žene trebaju izbjegavati, bez obzira da li su u drugom stanju ili ne. Formaldehid je naveden na listi sastojaka proizvoda pa, kako bi bili bezbjedni, birajte farbe koje ga ne sadrže te se opredijelite za one koje sadrže više prirodnih sastojaka, kao što su farbe na bazi kane. Iako se farbanje kose ne povezuje sa oštećenjima u razvoju fetusa, kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice, stručnjaci preporučuju da izgjegavate farbanje kose tokom prva tri mjeseca trudnoće.

 

Ako imate masnu kosu, ne koristite regenerator

Masna kosa nastaje usljed hiperprodukcije sebuma – masne, voštane supstance koja nastaje na koži glave. Preskakanje upotrebe regeneratora neće riješiti ovaj problem. Umjesto toga, za vlasište koristite šampon za dubinsko pranje, a za vrhove šampon za hidrataciju. Regenerator nanosite na sredinu i na krajeve kose, izbjegavajući vlasište. Kada se kosa osuši, nanošenje suhog šampona vam može pomoći da se riješite viška masti. S obzirom da se mast može zadržati na češlju ili četki za kosu, potrebno je i da njih redovno perete.

 

Uvijek češljajte kosu od vrha ka dnu

Iako ćete skoro na svakoj reklami  vidjeti kako žena češlja kosu od korijena ka vrhovima, češljanje mokre i vlažne kose na ovaj način može uzrokovati njeno oštećenje. Izbjegnite pucanje kose tako što ćete kosu češljati od vrhova ka korijenu. Ovo će spriječiti stvaranje pritiska na kosu koji obično nastaje kada kosu češljate od korijena ka vrhovima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info