Pomirišite i smršajte: 5 namirnica čiji miris utiče na apetit

0

Nema sumnje da jaki mirisi mogu da igraju veoma bitnu ulogu u podsticanju želje za hranom. Ali, imamo iznenađujuće dobre vijesti za vas: mirisanje određenih namirnica može da vam bude od pomoći kod mršavljenja. Evo o čemu se radi.

 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Najnovija istraživanja pokazuju da čak i samo mirisanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja može dovesti do osjećaja sitosti. Kada je aromatični ekstrakt dodan jogurtu, ispitanici su konzumirali manje kalorija i imali su bolju kontrolu šećera u krvi u odnosu na učesnike koji su konzumirali jogurt bez ekstrakta. Pored toga, kod njih je došlo i do većeg povećanja nivoa serotonina, hormona koji se povezuje sa osjećajem sitosti. Ovo je sjajna vijest za ljubitelje maslinovog ulja, a ono sadrži i velike količine mononezasićenih masnih kiselina – zdravih masti koje pomažu “topljenje” masnih naslaga na stomaku.

 

Bijeli luk

Istraživanja pokazuju da jake arome mogu smanjiti apetit. Bijeli luk je na prvom mjestu, a osim njega, ovim kvalitetom se mogu pohvaliti mladi i crveni luk. Pored toga, nećete pogriješiti ni sa ljutom paprikom.

 

Zelene jabuke i banane

Istraživanje koje je provela američka Fondacija za istraživanja pokazalo je da su gojazni ljudi koji su mirisali banane ili zelene jabuke, kada su bili gladni, uspjeli da se riješe više suvišnih kilograma od osoba koje to nisu radile. Vjeruje se da mirisanje “neutralnih” slatkih mirisa može obuzdati apetit pa ako nemate pri ruci bananu ili zelenu jabuku, pokušajte sa vanilom ili nanom.

 

Komorač

Ovu hrskavu, osvježavajuću biljku, čija aroma podsjeća na ukus sladića, Italijani već dugo koriste kao sredstvo za “čišćenje” nepca između obroka, ali istraživanja pokazuju da njen miris može i da obuzda apetit. Kada vas sledeći put “uhvati” želja za hranom, u čašu hladne vode ubacite jednu do dvije stabljike i mirišite. PS: nećete pogriješiti ni ako popijete takvu vodu, jer je okus fantastičan.

 

Grejpfrut

Ovaj prekrasni citrus je prirodni izvor vitamina C i likopena te je jedno od omiljenih vrsta voća skoro svih žena koje su na dijeti, ali on može još i više da poboljša mršavljenje, ukoliko ga pomirišete par puta prije konzumiranja. Istraživači vjeruju da se ovaj efekat stvara zbog načina na koji enzimi jetre reaguju na miris grejpfruta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info