Začini koji se bore protiv raka

0

Oni poboljšavaju ukus svakog jela, a istraživanja pokazuju i da imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Prevencija i borba protiv raka samo su neke od njih. Sledećih pet začina su najbolji u toj borbi.

 

Kurkuma

U poslednjih nekoliko godina ovaj začin je postao pravi hit. Osim odličnog ukusa, popularan je i zbog istraživanja koja su pokazala da upravo kurkuma može pomoći u borbi protiv raka. Osim toga, ona ima i druge, mnogobrojne, zdravstvene koristi. Istraživanja, takođe, pokazuju da kurkuma može spriječiti nastanak Alzheimerove bolesti, artritisa i sindroma karpalnog tunela. I na kraju, kada se koristi lokalno, kurkuma može pomoći kod liječenja infekcija kože.

 

Đumbir

Već vijekovima se koristi kao odličan lijek protiv stomačnih tegoba, a istraživanja pokazuju da đumbir ima i antiupalna svojstva te da pomaže u liječenju raka, osteoartritisa, a kada se koristi lokalno, pomaže i u liječenju raumatoidnog artritisa. Može se koristiti i kao stimulans za apetit i za liječenje mučnine.

 

Cimet

Cimet vas može zaštititi od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja. Osim toga, istraživanja su pokazala i da je veoma učinkovit u borbi protiv raka. I ne samo to – samo pola kašičice cimeta dnevno snižava nivo glukoze u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.

 

Ljuta paprika

Ljuta paprika sadrži kapsaicin, još jedno jedinjenje koje sprečava nastanak raka. Ako se konzumira u većim količinama, može izazvati žgaravicu, ali ako koristite manje količine ovog začina u svakodnevnoj ishrani, iskoristićete njegove zdravstvene prednosti. Ljuta paprika sadrži i velike količine beta karotena, antioksidanta koji pomaže u izgradnji zdravog tkiva sluzokože – našeg prvog “stepena” odbrane od virusa i bakterija.

 

Bijeli luk

Voljeli ga ili ne, bijeli luk je jedno od najmoćnijih “oruđa” u sprečavanju raka, posebno raka debelog crijeva. On stimuliše proizvodnju enzima koji se bore protiv ćelija raka. Istraživanja pokazuju da dnevna potrošnja bijelog luka može smanjiti nivo holesterola i triglicerida do 10%.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info