10 načina da pobijedite debljinu za 10 minuta ili manje

0

Umorni ste od jo-jo dijeta, pilula za mršavljenje i drugih trikova za eliminisanje suvišnih kilograma koji uopšte ne djeluju? A šta ako vam kažemo da vam je za uspješno mršavljenje potrebno svega deset minuta pa čak i manje? Ne vjerujete? Nismo ni mi dok nismo saznali sljedeće.

Desetominutna pauza


Vjerovatno mislite da, kako biste se riješili suvišnih kilograma, potrebno je da radite što više – više fizičke aktivnosti, više planiranja, organizovanja, sređivanja – ali ponekad, najbolja stvar koju možete da uradite za svoj struk (i zdrav razum!) je da uradite manje. Napravite desetominutni predah od svih aktivnosti i nemojte raditi apsolutno ništa. Isključite telefon, TV, računar i provedite deset minuta opuštajući se i dišući duboko.

Zašto je to toliko bitno za mršavljenje? Stres proizvodi hormon kortizol koji može povećati apetit. Razmislite o tome: kada ste uznemireni, napeti ili nervozni da li vam se traži hrana? Ili, da li nesvjesno “tamanite” grickalice kada osjećate da ste pod stresom? Istraživanja pokazuju da redovno meditiranje (čak i na kratko vrijeme) može pomoći da se smanji nivo stresa tako da on neće biti u prilici da vam sabotira liniju.

Izbacite 100 kalorija


Može biti veoma težak proces da izbacite veliku količinu kalorija iz svakodnevne ishrane, a još je teže smanjiti unos cijelih grupa hrane, kao što su ugljeni hidrati. Zaboravite na pomisao da kompletno mijenjate ishranu i držite se jednostavnog trika: izbacite samo 100 kalorija tokom svakog obroka. U totalu, to je 300 kalorija koje niste unijeli tokom dana, a to vam može pomoći da za mjesec dana “skinete” skoro 1.5 kilogram, čak i ako ne napravite promjene u načinu života.

Ugurajte deset minuta vježbe


Kada imate prebukiran raspored, odlazak u teretanu je nemoguća misija, ali to ne znači da ne možete “ugurati” vježbanje u dnevnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da je desetominutno vježbanje tokom dana jednako efikasno, ako ne i efikasnije od dugotrajnog i napornog treninga.

Prije jutarnjeg tuširanja, radite vježbe deset minuta. Tokom pauze za ručak, prošetajte deset minuta. Uveče vozite bicikl ili rolere deset minuta. Postoji tako mnogo načina, a potrebno vam je samo malo volje.

Desetominutno planiranje


Kada je riječ o mršavljenju, bitno je da napravite plan. Ali, to ne znači da trebate provoditi sate u planiranju – dovoljno je da svako veče odvojite deset minuta i “bacite na papir” šta ćete sutradan raditi i, još važnije, šta ćete jesti.

Na primjer, ako imate obaveze rano ujutro i želite da pojedete nešto na brzaka u gradu, pametnije je da napravite plan da ustanete malo ranije i pojedete brzi doručak kod kuće.

Sami kuhajte večeru


Želite da znate jedan od najbržih i najlakših načina da smanjite unos kalorija? Sami kuhajte večeru, najmanje šest dana sedmično čak iako ćete samo vi objedovati. Za većinu nas, večera je najveći obrok u toku dana što ga čini jednom od najvećih mogućnosti za prekomjeran unos kalorija.

Objedovanje kod kuće znači da možete kontrolisati sve sastojke od kojih se obrok sastoji i koliko ćete jesti.

Odredite “policijski sat” u kuhinji


Dok pojedini stručnjaci tvrde da vaše tijelo ne može da kaže koliko je sati kada jedete, drugi dokazi sugerišu sasvim suprotno: istraživanje koje je provedeno 2011. godine pokazalo je da konzumiranje hrane nakon osam sati uveče može dovesti do povećanja tjelesne težine. Jedna stvar je sigurna – ako imate tendenciju da se uveče izvalite ispred TV-a i bez razmišljanja unosite dodatne kalorije, sasvim je sigurno da ćete se udebljati.

S druge strane, ako odredite “policijski čas” (koji znači da nećete ulaziti u kuhinju i jesti poslije osam sati uveče) na učinkovit način ćete obuzdati kasne prehrambene navike i spriječiti unos, u prosjeku, oko 250 dodatnih kalorija dnevno. Volite jesti noću? Ovdje pogledajte 9 savjeta za bezbolno odvikavanje.

Nadmudrite želju za hranom desetominutnom šetnjom


Želja za hranom. Svima nam se dešava i svi znamo koliko je teško ne podleći iskušenju. Ona “napada” bez upozorenja, često u najgorim trenucima. Sljedeći put kada dobijete nagon da pojedete čokoladicu, pokušajte da ga suzbijete desetominutnom šetnjom.

Nekoliko istraživanja pokazuje da umjereno vježbanje, kao što je šetnja, može pomoći da se smanji želja za hranom. Ako i nakon šetnje budete imali poriv, pojedite čokoladicu i uživajte u njoj; ipak, velike su šanse da će vaša želja proći nakon kratke fizičke aktivnosti.

Idite na spavanje deset minuta ranije


Prema najnoijim istraživanjima, san može da bude od presudnog značaja za mršavljenje, kao i ishrana i vježbanje. Kada vaše tijelo ne dobija dovoljno sna, hormmoni koji kontrolišu glad i sitost “izlaze” iz ravnoteže, što uzrokuje da jedete više. Jedno istraživanje je pokazalo da su odmorne žene pet kilograma lakše od žena koje su lišene sna.

To ne znači da trebate ići u krevet čim se smrači, ali – otiđite večeras na spavanje deset minuta ranije. Postepeno, svake sedmice, idite deset minuta ranije na spavanje, sve dok se ne prilagodite idealnom vremenu koje je predviđeno za to – većina stručnjaka se slaže da je to između sedam i devet sati.

Nosite udobniju odjeću i cipele


Ako vaš posao ne zahtijeva dres kod, možete sagorjeti dodatne kalorije tokom dana noseći udobnu odjeću (široke pantalone i suknje, farmerke, sportske majice i slično) i cipele mekanih đonova. Istraživanja pokazuju da, kada nosite ležerniju odjeću tokom dana, napravite oko 500 koraka više dnevno čime sagorijevate dodatnih 25 kalorija.

Možda se čini kao nebitno, ali trošenje male količine kalorija tu i tamo ima i te kakvog efekta – kad se sve zbroji, potrošićete dosta energije bez velikog truda.

Odvojite se od TV-a na deset minuta


Tijelo u pokretu teži da ostane u pokretu, a tijelo u stanju mirovanja ima tendenciju da ostane tako. Ne kažemo da se trebate odreći vremena koje uveče provodite ispred TV-a, ali (ko kaže da su reklame loše?) “odvajanje” od TV-a na deset minuta, svakih sat vremena može biti od velikog značaja.

Ustanite i hodajte u mjestu – istraživanja pokazuju da prosječna žena od 70 kg na taj način može sagorjeti oko 75 kalorija. Na to dodajte 25 kalorija koje ste sagorjeli noseći udobnu odjeću i danas ste se riješili 100 kalorija. Nije loše!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info