Uredite stan tako da izgleda veći

0

Veoma često možete čuti kako se pojedinci žale da žive u malenom prostoru i da nemaju mjesta za bilo šta. U redu, ako već živite u malenom prostoru, trik je da iskoristite ono što imate. Sve što je potrebno je pametan način organizacije i prostor će izgledati daleko veći. Evo kako da to i postignete.

Spremajte, spremajte i spremajte


Pogledajte oko sebe i naći ćete gomilu bespotrebnih stvari koje samo stvaraju nered. Činjenica je da ne možete pronaći mjesto za nove stvari, jer imate tako mnogo toga što uopšte ne koristite, a zauzima vam dragocjeni prostor. Dakle, napravite prvi korak i raskrčite put ispred sebe. Ovdje pogledajte kojih se stvari trebate riješiti čim prije.

Rasvjeta


Pametna upotreba rasvjete daće vašem životnom prostoru prostraniji izgled. Na primjer, lampe i druga tijela za bočnu rasvjetu daju prostoru daleko veći osjećaj dubine u odnosu na klasičan luster ili plafonjerku. Ugostiteljski objekti često koriste ovaj trik – primjetite idući put kako vaš omiljeni kafić ili restoran koristi rasvjetu za stvaranje prostranijeg i udobnijeg ambijenta.

Ogledala


Ogledala su stari trik uvećavanja prostora, jer stvaraju iluziju dodatne dubine. U početku vam prostor može djelovati besmisleno, ali probajte i uvjerićete se koliko je ovo efektno rješenje.

Vizuelni trikovi


Koristite boje u svoju korist. Umjesto da koristite slične tonove u cijelom prostoru, koristite kontrastne nijanse. Na primjer, ako su zidovi toplih boja, koristite hladnije i kontrastne nijanse za namještaj. Neočekivano pravilo je da strop obojite u tamniju nijansu od zidova – tako se stvara iluzija visine.

Raspored namještaja


Loš raspored namještaja može oduzeti tako mnogo prostora koji se može sačuvati uz malo promišljanja. Na primjer, ako se veliki sto nalazi u sredini prostorije, pokušajte da ga prebacite u ugao i vidjećete ogromnu razliku. Što je više poda vidljivo, to prostorija izgleda veća.

Zavjese


Koristite lagane, jednostavne i prozračne tkanine za zavjese. One ne samo da će prostoriji dati osjećaj prozračnosti već će dozvoliti difuznom, prirodnom, osvjetljenju da uđe u vaš dom i učini ga prostranijim.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info