4 zdravstvena rizika koja nosite u torbi

0

Vaša torba može da izgleda nevino, ali da li se zbog nje možete razboljeti? Mnoge od nas ne razmatraju uticaj torbe na zdravlje, ali istraživanja ukazuju na to da ovaj bitni modni “detalj” može biti rizičniji nego što to mislimo. S obzirom da je nosimo skoro pa svuda, postoji i velika šansa da ona pokupi bakterije tokom dana.

Štaviše, istraživanja pokazuju da spoljašnost torbe sadrži na hiljade pa čak i milione bakterija koje mogu izazvati prehladu i stomačna oboljenja. Međutim, ne radi se samo o spoljašnosti torbe. Evo koja četiri zdravstvena rizika vrebaju iz njene unutrašnjosti.

Zdravstveni rizik #1: Flaša za vodu


Mnogi od nas u torbama nose flašu sa vodom. Iako je voda i više nego dobra za zdravlje, njeno konstantno konzumiranje iz plastičnih flaša može napraviti više štete nego koristi. Istraživanja pokazuju da štetne materije koje plastika sadrži (ftalati) vremenom mogu da dospiju u samu vodu što, na kraju, može dovesti do neravnoteže hormona i problema sa plodnošću. Koncentracija ftalata u vodi se povećava što se voda duže skladišti.

Zdravstveni rizik #2: Šminka


Ako je i vaša torba puna šminke (maskara, četkice za šminkanje, karmini), možda je došlo vrijeme da napravite “čistku”. Isto koliko je važno da se riješite namirnica kojima je prošao rok trajanja, jednako je bitno da zamijenite šminku nakon određenog perioda, jer ona vremenom postaje plodno tlo za bakterije, naročito kada je riječ o maskari. U maskari se mogu skupljati bakterije koje se u nju prenose nakon svakog korištenja, a za njihov razvoj je idealno tamno i toplo mjesto.

Kako biste izbjegli infekcije očiju, mijenjajte maskaru svaka tri mjeseca. Kako biste spriječili nakupljanje bakterija, redovno perite četkicu za maskaru toplom vodom.

Zdravstveni rizik #3: Mobilni telefon


Mobilni telefoni su uvijek bili izvor kontroverzi, kada je u pitanju naše zdravlje, a istraživanja sugerišu vezu između upotrebe mobilnih telefona i oboljenja, kao što je tumor na mozgu. Pored toga, Svjetska zdravstvena organizacija priznaje da mobilni telefon može biti jedan od uzroka nastanka raka. Međutim, drugi stručnjaci kažu da za to nema dovoljno dokaza i da su potrebna dalja istraživanja.

Pored ovih potencijalnih zdravstvenih opasnosti, istraživanja pokazuju da su mobilni telefoni još neposredniji izvor opasnosti – jedan od šest mobilnih telefona zagađen je fekalnim materijama. Kako biste spriječili da vaš mobilni ljubimac bude izvor zaraze, svakodnevno ga čistite alkoholom.

Zdravstveni rizik #4: Teški predmeti


Iako stvari koje nosite u torbi mogu biti bezazlene, gomilanje teških stvari, kao što su knjige, šminka i tehnološke naprave, mogu izazvati opasnost po zdravlje. To praktično znači da možda svakodnevno nosite i po nekoliko kilograma, kuda god idete.

Iako efekte ove navike možda nećete osjetiti odmah, nošenje teške torbe može imati ozbiljne implikacije na vaše tijelo te može dovesti do ozbiljnih problema, kao što su bol u vratu i leđima i loše držanje. Pokušajte zamijeniti veliku torbu manjom i svaki put nosite samo one stvari koje su vam zaista potrebne tog dana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info