5 najgorih stvari koje radite svojoj kosi

0

Iako vodite dosta računa o izgledu i zdravlju svoje kose, postoji i mnogo načina na koje je oštećujete, a da toga često niste ni svjesni. Evo kako da popravite greške i izbjegnete oštećenja kose.

 

Korištenje “prljave” četke za kosu

Nema potrebe da svaki mjesec kupujete novu četku ili češalj, ali je bitno da ih čistite bar jednom mjesečno. Dovoljno je da koristite vodu i sodu bikarbonu. U rastvor potopite četku ili češalj na pet do deset minuta i nakon toga temeljno isperite. Na taj način ćete ukloniti sve nečistoće te ćete spriječiti razvoj bakterija. Naravno, ne zaboravite da četku čistite i svaki put nakon korištenja.

 

Previsoka temperatura

Pretjerana toplota isušuje iz kose njenu prirodnu vlažnost, usljed čega dolazi do pojave ispucalih vrhova i suhe kose. Činjenica je da uglavnom moramo koristiti fen za sušenje kose, ali potrebno je da temperaturu ne “okrećete” na maksimum, već da budete na zlatnoj sredini. Sušenje kose na taj način traje duže, ali je i manja vjerovatnoća da ćete oštetiti kosu.

 

Prevelik razmak između šišanja

Tokom vremena, ispucali vrhovi se samo pogoršavaju te mogu izazvati prorjeđivanje i slabljenje kose. Kako bi vaša kosa bila zdrava, potrebno je da je skraćujete 1.30 cm mjesečno (ili svakog drugog mjeseca, ukoliko pokušavate da imate dugu kosu).

 

Mijenjanje šampona

Veliki broj žena misli da je potrebno rutinski mijenjati šampone s ciljem izbjegavanja nakupljanja ostataka proizvoda u kosi. Međutim, to nije tačno. Ako vam određeni šampon odgovara, onda ga i koristite. Ukoliko mijenjate boju kose, onda je potrebno i da promijenite šampon, tj. da koristite onaj koji odgovara boji kose.

 

Češljanje mokre kose

Kada je kosa mokra onda je i podložnija lomljenju i nastajanju ispucalih vrhova nego kada je suha. Mokru ili vlažnu kosu uvijek češljajte češljem koji ima široke zupce – korištenje četke ili češlja sa uskim zipcima može biti previše grubo i oštetiti kosu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info