5 namirnica koje snižavaju krvni pritisak

0

Visok krvni pritisak jedan je od glavnih uzroka srčanih oboljenja, a da biste ga spriječili, potrebno je da se zdravo hranite. Ipak, ako već imate problema sa visokim pritiskom, najbolje je da što češće konzumirate sledeće namirnice.

Narandže


Istraživanja pokazuju da osobe koje unose veće količine vitamina C imaju i manji rizik od visokog krvnog pritiska pa, samim tim, i srčanih oboljenja. Narandže su samo jedan od izvora ovog vitamina, a možete ga pronaći i u svim drugim citrusima, kao i u jagodama, kiviju i brokuli.

Nemasno ili obrano mlijeko


Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže “trio” hranjivih materija koje mogu da snize krvni pritisak: kalcijum, kalijum i magnezijum. Naravno, potrebno je da birate one proizvode koji sadrže najmanji procenat mliječne masti, a dvije do tri porcije dnevno sasvim su dovoljne.

Banane


Ukoliko u poslednje vrijeme imate problema sa visokim pritiskom, uživajte u bananama – one su veoma bogat izvor kalijuma i vlakana. Istraživanja pokazuju da ishrana koja se sastoji od namirnica bogatih kalijumom snižava krvni pritisak.

Začini i začinsko bilje


Ako patite od visokog krvnog pritiska, onda vam je već poznato da količinu soli u ishrani morate svesti na minimum. S druge strane, hrana će biti mnogo ukusnija ukoliko koristite svježe začinsko bilje. Ako ne možete nabaviti svježe začinsko bilje, nema razloga za brigu – suhe varijante jednako su dobre.

Tamna čokolada


Kada vam se sljedeći put bude jela čokolada, prepustite se užitku! Pored efekta poboljšanja raspoloženja, flavonoli u tamnoj čokoladi mogu vas zaštititi od visokog krvnog pritiska i moždanog udara, djelimično poboljšavajući elastičnost krvnih sudova. Naravno, potrebno je da birate čokolade sa najvišim procentom kakaoa. I da, dnevno unosite do trideset grama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info