4 stvari koje žene treba da znaju o srčanim oboljenjima

1

Istraživanja pokazuju da srčana oboljenja pogađaju žene različitih starosnih dobi. Takođe, ova oboljenja pogađaju žene drugačije od muškaraca pa tako one mogu imati različite faktore rizika i simptome. Naravno, možete spriječiti njihov nastanak i razvoj, ali je potrebno da znate i sljedeće četiri stvari.

 

Suptilniji simptomi

U filmovima možete vidjeti da se ljudi obično “hvataju” za grudi kada imaju srčani napad. Iako je u stvarnom životu bol u grudima jedan od najčešćih simptoma srčanog udara, on nije uvijek ozbiljan te se često može zamijeniti simptomima jake žgaravice. Drugi, neočekivani, simptomi na koje trebate pripaziti su:

  • kratak dah
  • mučnina ili povraćanje
  • bol u leđima, vratu ili vilici
  • neuobičajen umor.

 

Čuvajte se pilula

Vjerovatno vam je poznato da visok krvi pritisak povećava rizik od srčanih oboljenja, ali da li ste znali da korištenje kontracepcijskih pilula može da podigne krvni pritisak? Ovo je posebno rizično ako ste gojazni, ako ste imali visok krvni pritisak tokom trudnoće ili imate porodičnu istoriju visokog krvnog pritiska. Obavezno kontrolišite krvni pritisak prije nego počnete koristiti kontracepcijske pilule te ga provjeravajte svakih tri do šest mjeseci.

 

Depresija

Depresija se povezuje sa ranim simptomima srčanih oboljenja te smanjuje šanse za prežvljavanjem nakon srčanog udara. Jedan od razloga može biti i teže održavanje zdravog stila života kada ste u depresiji, mada istraživanja pokazuju da depresija izaziva fiziološke promjene, kao što je promjena srčanog ritma. Istraživanja, takođe, pokazuju da su žene dva do tri puta podložnije depresiji nego muškarci. Ukoliko uočite simptome depresije, kao što su gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti, osjećaj beznađa ili neobjašnjiva promjena tjelesne težine ili apetita, obavezno se obratite doktoru.

 

Pušenje

Pušenje je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja i kod žena i kod muškaraca. Međutim, veliki boj žena ne zna da su one pod većim rizikom. Naime, žene pušači imaju veći rizik od infarkta i moždanog udara. Pored toga, žene pušači koje koriste kontracepcijske pilule imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara od žena nepušača koje koriste pomenute pilule.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info