Zdravlje kože: 5 najgorih namirnica

0

Svima nam je poznato da koliko uložimo toliko nam se i vraća – kada su u pitanju posao, ljubav i naše tijelo. Kada je riječ tijelu, to se ne odnosi samo na cjelokupno zdravlje ili težinu već i na kožu. Nažalost, kreme i drugi preparati za njegu kože nisu dovoljni kako bi održali vašu kožu u tip-top formi – potrebno je i da se zdravo hranite. Evo koje su to najgore namirnice koje mogu imati veoma nepovoljan uticaj na naš najveći organ.

 

Bijeli hljeb i tjestenina

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom povezuju se sa nastankom bubuljica i akni, jer kada konzumirate veće količine ovih namirnica dolazi do rasta nivoa glukoze i inzulina u vašem organizmu. Dakle, najbolje je da izbjegavate “uobičajene” namirnice, kao što su bijeli hljeb, bijela tjestenina, bijela riža i da umjesto njih konzumirate integralne varijante.

 

So

Pretjerane količine soli u svakodnevnoj ishrani veoma su loše, kako za cjelokupno zdravlje, tako i za vašu kožu. Jodirana so može uzrokovati oticanje i učiniti da koža izgleda nezdravo, s obzirom da lišava kožu njene prirodne vlažnosti. Pored toga, ona pogoršava i već postojeće akne. Umjesto jodirane soli koristite morsku so. To je i dalje so, ali je manje štetna od jodirane soli. Ipak, budite uvijek na oprezu – iako možda ne koristite mnogo soli u kuhanju, prerađene namirnice je sadrže u ogromnim količinama.

 

Šećer

Šećer, koliko god ga voljeli, jedna je od apsolutno najgorih stvari za vašu kožu. On najviše utiče na starenje kože te na slabljenje imunološkog sistema. Često konzumiranje namirnica, koje ga sadrže u izobilju, uticaće na gubitak prirodnog sjaja kože i ubrzaće proces stvaranja bora. To se dešava zato što šećer oštećuje kolagen i elastin, dvije “stvari” zbog kojih je vaša koža zategnuta i mladolika. Umjesto da svaki put kada vam se traži slatko posegnete za čokoladom, konzumirajte svježe voće!

 

Alkohol

OK, tehnički, radi se o piću, a ne o namirnici, ali je vrijedno pomena. Od alkohola ne boli samo glava sledećeg jutra – on izaziva i tešku dehidraciju. To utiče na vašu kožu, jer organizam metaboliše ono malo vode što dobije, prije nego ona “dospije” do vaše kože. Dakle, što ga češće izbjegavate, to bolje.

 

Pržena hrana

Pržena hrana nije samo problem za vaš struk već i za vašu kožu. Naime, ona može izazvati povećano lučenje masti na koži lica što, opet, može dovesti do stvaranja akni i bubuljica. Dakle, izbjegavajte je koliko god je to moguće.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info