5 kućnih lijekova protiv peruti

0

Osim što može biti pravi “smor”, zbog nje se možemo osjećati i osramoćeno. Kako biste spriječili nastanak peruti, isprobajte neke od sledećih kućnih lijekova.

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično za tako mnogo stvari, a poznato je i kao odlično sredstvo za hidrataciju i čišćenje. U mikrotalasnoj pećnici zagrijte maslinovo ulje tako da bude toplo, ali ne vruće. Nakon toga ga nanesite na zahvaćena područja i masirajte kružnim pokretima te nakon sat vremena isperite šamponom.

 

Sok od limuna

Sok od limuna jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv peruti. Jednostavno, iz limuna iscijedite sok i pomiješajte ga sa vodom. Vlažno vlasište masirajte korom limuna par minuta te nakon toga isperite dobijenom mješavinom vode i limunovog soka.

 

Jabukovo sirće

U boci sa raspršivačem pomiješajte 60 ml jabukovog sirćeta sa 60 ml vode. Smjesu pošpricajte po kosi i vlasištu, pazeći da izbjegnete oči. Nakon toga kosu umotajte u peškir i nakon sat vremena isperite kao i obično.

 

Soda bikarbona

U vlažno vlasište utrljajte šaku sode bikarbone. Ovaj tretman primjenjujte par sedmica umjesto šamponiranja i vaše vlasište bi ponovo treblalo početi da proizvodi prirodna ulja. U slučaju da dođe do isušvanja kose, smanjite količinu sode bikarbone.

 

Vodica za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta sadrži hidrogen peroksid koji ima antiseptička svojstva koja pomažu u eliminisanju gljivica, uzročnika nastanka peruti. Perite kosu kao i obično i nakon toga nanesite vodicu za ispiranje usta na vlasište te ponovo isperite čistom vodom.

 

Navedeni kućni lijekovi protiv peruti veoma su jednostavni i efikasni. Ukoliko želite da napravite sopstveni šampon protiv peruti (umjesto da kupujete skupe varijante) ovdje pogledajte i kako to možete uraditi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info