Jaja: Daleko zdravija hrana nego što mislite

0

“Nisu zdrava; izazivaju visok holesterol; negativno utiču na zdravlje srca”… I tako u nedogled. Već nekoliko godina se mogu čuti razne stvari o jednoj od najzdravijih vrsta hrane na svijetu. Malo smo istražili i evo zašto su jaja zdravija nego što pojedini pokušavaju da ih predstave.

 

Jaja NE uzrokuju srčana oboljenja

Istorijski gledano, jaja se smatraju nezdravima zato jer sadrže holesterol. Veliko jaje sadrži 212 mg holesterola, što je mnogo u odnosu na većinu drugih namirnica. Međutim, dokazano je da jaja i njihov holesterol NE utiču negativno na nivo holesterola u krvi. Zapravo, jaja podižu nivo dobrog (HDL) holesterola. Najnovija istraživanja pokazuju da jaja nemaju nikakve veze sa pojavnom srčanih oboljenja ili moždanog udara kod inače zdravih ljudi.

 

Jaja sadrže jedinstvene antioksidante

Jaja su veoma bogat izvor dva antioksidanta: luteina i zeaksantina. Pomenuti antioksidanti se “skupljaju” u mrežnjači oka te štite oči od oboljenja kao što su makularna degeneracija oka i katarakta. Istraživanje u kojem je ishrani dodavano 1.3 žumanjaka dnevno, tokom 4.5 sedmice, pokazalo je povišen nivo luteina u krvi za 28-50% te zeaksantina za 114-142%. Zaključak: Jaja sadrže velike količine antioksidanata koji mogu dramatično smanjiti rizik od očnih oboljenja.

 

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu

Jaja sadrže visoko kvalitetne proteine, vitamine, minerale i zdrave masti. Jedno veliko jaje sadrži:

  • 77 kalorija sa 5 grama masti i 6 grama proteina uz svih 9 esencijalnih amino kiselina
  • Bogat izvor željeza, fosfora, selena i vitamina A, B2, B5 i B12
  • Jedno jaje sadrži 113 grama holina – veoma važne hranjive materije koja je, između ostalog, veoma pogodna za mozak. Istraživanja pokazuju da oko 85% ljudi ne unosi dovoljne količine holina.

 

Jaja su zasitna i pomažu kod mršavljenja

Na ljestvici koja se zove Indeks sitosti, jaja su pri samom vrhu, što znači da vam ona mogu pomoći da se brzo zasitite uz malo unesenih kalorija. Jaja sadrže samo tragove ugljenih hidrata, što znači da neće podići nivo glukoze u krvi. U istraživanju koje je obuhvatilo gojazne žene i muškarce, a koji su doručkovali ili dva jajeta ili kroasan, nakon osam sedmica došlo se do sledećih rezultata:

  • 61% veće smanjenje BMI-a (indeks tjelesne mase)
  • 65% bolje mršanje
  • 34% veće smanjenje struka
  • 16% veće smanjenje masnih naslaga u organizmu

…iako oba doručka sadrže isti broj kalorija.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info