7 odličnih načina da se izborite sa strijama

0

Ako ih već imate, velika je vjerovatnoća da ste pokušali neki od načina kako da ih eliminišete. Strije nastaju usljed nekoliko razloga, a neki od njih mogu biti trudnoća i povećanje tjelesne težine. Iako se čini da se pojavljuju veoma lako, smanjenje njihovog izgleda nije nimalo lagan posao. Činjenica je da ih se ne možete zauvijek riješiti, ali bar možete ublažiti njihov izgled. Donosimo sedam načina kako da se najlakše izborite sa njima.

 

Krema od maslinovog ulja i aloe vere

Ovu kremu možete napraviti sami, a ona se ponaša kao hidratantni tretman za kožu koji vam može pomoći da u roku od nekoliko sedmica smanjite pojavu strija. Sve što vam je potrebno je 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 60 ml aloe vere i jedna kašika šećera. Pomenute sastojke pomiješajte u tegli i ubacite je u frižider, dok se smjesa ne stvrdne. Kremu nanosite na strije prije spavanja.

 

Zdrava ishrana

Jedan od najboljih načina da se nosite sa strijama i da živite zdravo jeste da se hranite zdravo. Ishrana koja se sastoji od vitamina i drugih hranjivih materija (koje možete u izobilju pronaći u voću i povrću) pružiće vašoj koži elastičnost te može spriječiti formiranje strija. Ne zaboravite i da pijete dovoljne količine vode, jer vam ona pomaže da održite hidrataciju kože.

 

Retinol

Ako imate relativno “nove” strije, koje su se pojavile prije četiri do šest sedmica i koje su još uvijek crvene, probajte koristiti proizvode za njegu tijela koji sadrže retinol. Retinol vam može pomoći da smanjite crvenilo, obnovite dermis i uklonite stare ćelije kože, a sve pomenuto pomaže smanjiti ukupan izgled strija.

 

Kakao maslac za tijelo

Kakao maslac može biti dobra preventivna mjera koja se koristi za sprečavanje nastanka strija tokom trudnoće. On sadrži enzime koji mogu da smanje oštećenja na tkivu kože i koji hidratiziraju kožu tako da ona postaje elastičnija.

 

Vježbanje

Dobar trening će vam pomoći kod skoro pa svega, a redovno vježbanje je još jedan odličan način da se izborite sa strijama. Na pri pogled se može učiniti da vam vježbanje u ovom slučaju ne može pomoći, ali redovnim praktikovanjem toniraćete mišiće što će vašoj koži pomoći da izgleda i da se osjeća bolje. Vježbanje, takođe, povećava protok kiseonika i krvi u kožu, pomaže da se (znojenjem) riješite toksina iz organizma te pomaže u obnavljanju kože – sve pomenuto može napraviti ogromnu razliku kada je riječ o borbi sa strijama.

 

Ulje lavande

Ulje lavande jedno je od najblažih ulja te se može koristiti da se potakne “rast” nove kože kako bi se smanjila pojava strija. Pomiješajte ulje lavande sa nosivim uljem ili maslacem za tijelo te ga nanosite na strije tri puta sedmično.

 

Vitamin C

Pojedine formulacije vitamina C mogu povećati proizvodnju kolagena u organizmu i pomoći da se riješite strija u njihovim ranim fazama. Za najbolje rezultate, obično se preporučuje kombinovanje vitamina C sa glikolnom kiselinom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info