Ovo niste znali: 8 jednostavnih načina da ubrzate metabolizam

0

Već vam je poznat režim: jedite manje i vježbajte više kako biste se riješili suvišnih kilograma. Ali, kada se čini da se vaga “zaglavila” na samo par kilograma od željene težine, vašem metabolizmu je vjerovatno potreban podsticaj. Donosimo par malih, jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da to i postignete.

Unosite više od 1 200 kalorija dnevno


Zvuči nelogično, ali unošenje manje od 1 200 kalorija dnevno može usporiti metabolizam. Kada jedete mnogo manje nego što je vašem organizmu potrebno, on može ući u “fazu” gladovanja i početi skladištiti masti. Ženi koja je visoka 165 cm i koja je umjereno aktivna, potrebno je između 1 400 i 1 700 kalorija dnevno.

A te kalorije bi trebale imati izvor u različitim hranjivim materijama koje se sastoje od ugljenih hidrata bogatih vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće), nemasnih proteina (riba i perad) i zdravih masti (orasi, sjemenke i maslinovo ulje).

Pojačajte trening


Vaše tijelo održava mišićnu masu kroz sintezu proteina, intenzivni proces sagorijevanja kalorija. Istraživači vjeruju da 1 kg mišića sagorijeva 20 do 40 kalorija dnevno, nasuprot 1 kg masnih naslaga koje sagorijevaju tek dvije do četiri kalorije dnevno.

Ako ste na dijeti, a ne vježbate, 25% mršavljenja dolazi iz mišićnog tkiva. To usporava metabolizam, jer vam nedostaju dodatne kalorije koje sagorijevaju mišići. Dakle, potrebno je da u vježbanje uvrstite i trening snage, dva do tri puta sedmično, koji obuhvata sve glavne grupe mišića.

Krećite se


Istraživanja pokazuju da ostajanje u pokretu tokom cijelog dana znatno ubrzava metabolizam. To ne mora da bude trčkaranje – dovoljno je da se penjete stepenicama umjesto da koristite lift i da ustajete sa mjesta i malo prošetate svakih sat vremena. Ove male stvari i te kako pomažu.

Začinite salatu


Istraživanja pokazuju da sirće “pokreće” gene koji stimulišu sagorijevanje masti. Zapravo, istraživanje iz 2009. godine pokazuje da su gojazni ispitanici, koji su u ishranu uvrstili sirće, smanjili tjelesnu težinu, masne naslage i nivoe triglicerida.

Kada konzumirate salatu, začinite je maslinovim uljem i sirćetom (ovo se odnosi, bukvalno, na sve vrste salata). Pored efekta smanjenja masti koje izaziva sirće, zdrave masti u maslinovom ulju pomažu vam da duže budete siti, a njegova oleinska kiselina oslobađa hormon CCK koji suzbija apetit.

Jedite ribu


Omega-3 masne kiseline, polinezasićene masti koje ulaze u sastav ribljeg ulja, čine čuda za vaš metabolizam. Riblje ulje poboljšava sagorijevanje masti, a vi ga možete uvrstiti u ishranu konzumiranjem masnih vrsta ribe (skuša, tunjevina, riječna pastrmka, sardine).

Divlji losos je najbolji, jer sadrži najviše polizasićenih masti. Ako niste ljubitelj ribe, koristite dodatke ishrani koji sadrže riblje ulje, ali se prije toga posavjetujte sa svojim doktorom.

Promijenite unos kalorija


Ako dosljedno konzumirate istu količinu kalorija, vaše tijelo se može tome prilagoditi smanjenjem stope metabolizma. Probajte sa niskokaloričnom ishranom četiri sedmice, a nakon toga dvije sedmice unosite malo više proteina, masti i ugljenih hidrata.

Kada se vratite na niskokaloričnu ishranu, dolazi do smanjenja tjelesne težine. Ipak, pobrinite se da kada pređete na kaloričniju ishranu da to ne bude “gozba”. Dodajte do 50 dodatnih grama proteina po obroku i po dvije dodatne procije voća i integralnih žitarica.

Više mliječnih proizvoda


Nikotinamid ribozid (NR) u mlijeku i mliječnim proizvodima sagorijeva masti. Unošenje više NR-a omogućava mitohondrijama, jedinicama u ćelijama zaslužnim za proizvodnju energije, da efikasnije metabolišu masti u energiju.

Jedite više lubenice


Arginin, amino kiselina koju sadrži ova omiljena ljetna poslastica, ne samo da sagorijeva masti već i sprečava njihovo skladištenje. Pored toga, lubenica pomaže i kod kontrolisanja šećera u krvi i izgradnje mišićne mase.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info