8 bitnih sastojaka koji vam nedostaju u ishrani

0

Obično smo preplavljene informacijama o hranjivim materijama koje su nam neophodne. Neke žene uzimaju čak i multivitamine, ali da li je to dovoljno? Prije nego se zapitate, pogledajte šta kažu stručnjaci koje hranjive materije žene obično ne unose u dovoljnim količinama.

Kalcijum


Ako pijete mlijeko i konzumirate druge namirnice koje sadrže kalcijum, to je dobar početak. Istraživanja pokazuju da dovoljne količine kalcijuma mogu smanjiti gubitak koštane mase kasnije u životu te da većina žena ne unosi dovoljno tog minerala. Ako još ne znate, zeleno lisnato povrće, morski plodovi i mahunarke odlični su izvori.

Ubikvinol


Naš organizam konvertuje koenzim Q10 u ubikvinol, a proces je otežan nakon četrdesete godine života. Normalne porcije hrane ne obezbjeđuju adekvatne količine koenzima Q10 potrebne za dnevno snabdijevanje ubikvinolom. Optimalni nivo ubikvinola važan je za svakog ko želi da „podrži“ zdravlje jetre, kardiovaskularnog i neurološkog sistema. Namirnice bogate koenzimom Q10 su masna riba, meso, integralne žitarice, maslinovo i susamovo ulje.

Vitamin D


Istraživanja pokazuju da ovaj vitamin pomaže organizmu da održi pravu količinu kalcijuma i fosfora u krvi te pomaže u formiranju i jačanju kostiju. Pored toga, on može poboljšati i imunitet, a najbolji izvori su jaja i sunčeva svjetlost.

Omega-3 masne kiseline


Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca i pomažu u sprečavanju razvoja raka. S obzirom da ih naš organizam ne može proizvesti, potrebno je da ih unosimo putem ishrane. Odlični izvori su masna riba, sjemenke lana i ulje uljane repice.

Željezo


Usljed nedovoljnog unošenja željeza u organizam, veliki broj žena razvije anemiju. S druge strane, previše željeza može biti štetno. Ovaj mineral pomaže organizmu da distribuira kiseonik u krv. Ako imate mjesečnicu, potrebno je da dnevno unosite 18 mg željeza, ako ste u drugom stanju, preporučena dnevna doza iznosi 27 mg. Ako ste dojilja, potrebno je da unosite 8 mg željeza dnevno, a ako ste u postmenopauzi, onda unosite 8 mg željeza dnevno. Najbolji izvori su crveno meso i zeleno lisnato povrće.

Folna kiselina


Folna kiselina je vitamin B koji pomaže organizmu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, može spriječiti defekte kod novorođenčadi i snižava nivo amino kiseline homocisteina. Najbolji izvori folne kiseline su integralne žitarice, orašasti plodovi, žumance i riža.

Magnezijum


On je vjerovatno najbitniji sastojak! Pitate se zašto? Magnezijum održava mišiće i nerve na optimalnom nivou, održava stabilan ritam srca, poboljšava imunitet, jača kosti i reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Najbolji izvori magnezijuma su špinat i druge vrste svježeg povrća kao i integralne žitarice i voće.

Vitamin C


Vitamin C je veoma neophodan za pravilno funkcionisanje organizma, jer pomaže borbu protiv infekcija. Naravno, citrusi su odličan izvor ovog vitamina, ali su i brokula, crvena paprika, kivi i jagode.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info