10 super namirnica za zdravlje srca

0

Vaše srce je prilično važan dio “opreme”, tako da je u vašem najboljem interesu da se dobro brinete o njemu. Iako nas većina zna osnovne stvari – jedite integralne žitarice, voće i povrće, redovno vježbajte (tj. budite fizički aktivni), veliki broj ljudi ne zna koje su namirnice najbolje za zdravlje srca. Mi vam donosimo deset takvih.

Borovnice

Dobro poznate kao voće koje sprečava nastanak oboljenja, borovnice sadrže antocijan, antioksidant koji ovom voću daje njegovu prekrasnu plavu boju. Uz obilje vlakana, vitamina C, kalijuma i drugih hranjivih materija, ove sićušne bobice imaju puno toga za ponuditi. Niste ljubitelj borovnica? Nema problema – istraživanja pokazuju da su i druge vrste bobičastog voća i više nego dobre, kako za zdravlje srca, tako i za zdravlje cijelog organizma.

Soja

S obzirom da je veoma bogata vlaknima i da sadrži nizak nivo zasićenih masti, soja dokazano smanjuje nivo “lošeg” holesterola i triglicerida, čime se može spriječiti razvoj srčanih oboljenja.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice, koje su bogat izvor vlakana, folne kiseline i omega-3 masnih kiselina, veoma su moćna namirnica. One mogu spriječiti začepljenje arterija i sniziti nivo lošeg holesterola.

Špinat

Ova super namirnica sadrži velike količine kalijuma, kalcijuma, vlakana i vitamina B kompleksa – kombinacija koja ne samo da čuva zdravlje vašeg srca već pomaže i u borbi protiv bolesti te štiti vaš vid.

Losos

Losos povećava nivo lipoproteina visoke gustine (HDL), inače poznatih i pod nazivom “dobri” holesterol, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, on je i prirodni izvor omega-3 masnih kiselina i proteina. Naravno, riječ je o divljem lososu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže visok nivo monozasićenih i veoma malo zasićenih masti. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju orašaste plodove dva do tri puta sedmično imaju manji rizik od srčanih odboljenja u odnosu na osobe koje ih ne konzumiraju.

Tamna čokolada

Potreban vam je izgovor da uzmete komad primamljive čokolade? Istraživači su otkrili da umjerene količine tamne čokolade poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju upalne procese u organizmu. Imajte na umu da ne treba pretjerivati – za najbolje efekte, 30 grama tamne čokolade dnevno, sa 70% i više kakaoa, sasvim je dovoljno.

Mahunarke

Mahunarke zaslužuju svoju dobru reputaciju: sadrže veoma malo masti, bogate su vlaknima te poboljšavaju nivo dobrog holesterola. Istraživanja pokazuju da je crveni pasulj posebno dobar – on sadrži dodatne flavonoide, jedinjenja koja se ponašaju kao antioksidanti i koja mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Maslinovo ulje

Ono je bogat izvor mononezasićenih masti koje pomažu u smanjenju lošeg (LDL) holesterola u organizmu. Ipak, budite umjereni, jer sve vrste masti sadrže i dosta kalorija. Koristite ekstra djevičansko ili djevičansko maslinovo ulje, jer je ono manje obrađeno i sadrži više polifenola, antioksidanata koji mogu pomoći u sprečavanju upalnih procesa u organizmu.

Zeleni čaj

Bogat je izvor katehina i flavonola koji su dobri za cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju 300 ml i više zelenog čaja dnevno imaju upola manji rizik od srčanog udara u odnosu na osobe koje ga ne piju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info