Jedete kad ste nervozni? Evo kako da prestanete

0

Zbog užurbanog načina života sasvim je normalno da se osjećamo preopterećeno i prirodno je da tražimo olakšanje. Ali, gdje pronaći olakšanje kada do godišnjeg odmora ima još tako puno i kako postići bar privid kontrole kada se osjećate nemoćno?

Za veliki broj žena, odgovor je u kuhinji, ostavi ili frižideru. U potrazi za kontrolom, one se nadaju da će hrana umiriti njihove osjećaje i vratiti kontrolu nazad u njihove ruke. Međutim, problem je u tome što hrana u takvim slučajevima uopšte ne pomaže. Ako ste preopterećeni, nervozni ili pod stresom te zbog toga jedete veće količine hrane, pogledajte sledećih nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da se vratite na pravi put i uspostavite ravnotežu.

Jedite dobro

Ovo se tiče onoga šta jedete, ali i kako jedete. Svakako pazite na sledeće:

  • Dišite i žvaćite. Kada ste smireni i opušteni, dolazi do aktiviranja i vašeg parasimpatičkog nervnog sistema, čime se otvara linija komunikacije između mozga i želuca. Umjesto da idemo od gladovanja do osjećaja pretrpanosti, u poziciji smo da osjetimo zadovoljstvo – bez potrebe za kaznama ili kontrolom porcija.
  • Uživajte u hrani. Bez obzira na to šta jedete, uživajte u potpunosti. Biološki smo programirani da tražimo zadovoljstvo, a kada odvojite vrijeme da uživate u hrani, vaš mozak dobija zadovoljstvo iz datog iskustva te vam može blagovemeno poslati signal kada ste siti.
  • Poboljšajte kvalitet hrane. Kada previše konzumirate prerađene ili namirnice lošeg kvaliteta, organizam veoma brzo shvata da mu nedostaju hranjive materije. Na primjer, ako pojedete zdjelu bijele riže, vaš organizam će se “pitati” šta je sa vlaknima i drugim hranjivim sastojcima. Nakon toga dolazi do većeg poriva za konzumiranjem još više hrane, sve dok se organizam ne obezbijedi pomenutim sastojcima. Međutim, ovaj problem se može izbjeći ukoliko upražnjavate kvalitetan i uravnotežen način ishrane.

Oslobodite se stresa

Ako jedete vođeni emocijama, stres je veoma često glavni katalizator. Da biste smanjili stres i povećali zadovoljstvo:

  • Krećite se. Kada se osjećate kao da ste u škripcu (usljed stresa), tada veoma često žudite za hranom kako biste popunili prazninu. Bilo da je u pitanju ples, joga ili šetnja sa prijateljicama, pronađite neku aktivnost u kojoj ćete uživati i uvrstite je u svakodnevni stil života. Ako ste tek na početku, postavite manje ciljeve i slavite svoje uspjehe.
  • Povedite računa o sebi. Pronađite posebne načine da se počastite i uživajte u ovim jednostavnim zadovoljstvima. Bilo da ćete otići na manikir ili masažu, potrebno je da odvojite vrijeme samo za sebe (bar jednom sedmično). Zaslužili ste!
  • Provodite vrijeme sa porodicom i prijateljima. Provođenje vremena sa onima koje volimo znači imati “ventil” za opuštanje – i u dobrim i u lošim vremenima. Provodite vrijeme opuštajući se sa prijateljima i porodicom, umjesto da emotivnu napetost rješavate pomoću jela.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info