Želite smršati? Spavajte!

0

Pomislite samo na to kako se dobro osjećate nakon spavanja tokom cijele noći: odmorni ste, bolje ste raspoloženi i spremni ste da se suočite sa izazovima koje vam donosi dan pred vama. Evo još jedne prednosti koju donosi kvalitetan san: istraživanja pokazuju da dovoljne količine sna regulišu metabolizam i mogu pomoći kod mršavljenja.

 

Spavanje reguliše metabolizam

Najnovija istraživanja pokazuju da je san važan regulator metabolizma i potrošnje energije. Kada ste lišeni sna, hormoni koji regulišu metabolizam i povećavaju glad su aktivniji te stimulišu povećanje konzumiranja kalorija. Jedan od najvidljivijih rezultata je debljanje.

 

Kvalitetan san može obuzdati želju za hranom

Drugo istraživanje pojašnjava povezanost između dužine i faze sna i gladi i debljanja. Vrijeme koje provedemo spavajući veoma je bitno, ali “kompozicija” sna – vrijeme i procenat ukupnog spavanja provedenog u svakoj fazi – povezuje se sa nižom stopom metabolizma, povećanim osjećajem gladi i povećanim unosom kalorija, posebno masti i ugljenih hidrata, što može, zauzvrat, dovesti do debljanja.

 

Spavanje je recept za mršavljenje

Nasuprot tome, pridržavanje redovnog rasporeda spavanja (prosječno osam sati tokom noći) pomaže u regulisanju metabolizma i smanjenju želje za hranom. Veza između sna i gojaznosti dovela je mnoge doktore i nutricioniste do zaključka da svojim pacijentima, kao jednu od mjera za mršavljenje, preporuče da više spavaju. Naravno, to i dalje ne znači da možete jesti što god želite i da se ne trebate baviti fizičkom aktivnošću!

 

Male stvari za bolji san

Sada kada ste upoznati sa vezom između sna, gladi i debljanja, evo i nekoliko stvari koje možete uraditi s ciljem da bolje spavate i vjerovatno izgubite nekoliko kilograma u tom procesu:

  • Izbjegavajte gledanje TV-a ili korištenje računara kasno noću i  neposredno prije odlaska na spavanje.
  • Ne konzumirajte previše kofeina, naročito u večernjim satima.
  • Ne koristite lijekove koji mogu uticati na kvalitet i dužinu spavanja.
  • Ako postoji nešto posebno stresno u vašem životu, usljed čega ste zabrinuti i uznemireni, tokom dana upražnjavajte aktivnosti koje smanjuju nivo stresa, kao što su joga i meditacija.
  • Pobrinite se da dovoljno vježbate, posebno na otvorenom, kako biste smanjili nivo stresa i napetosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info