Pravilna ishrana: 10 namirnica za čišćenje organizma

0

Detoksikacija (proces čišćenja organizma) u poslednje vrijeme je postala i trendovska stvar, ali nažalost, većina popularnih “tretmana” nisu bezbjedni i, uglavnom, nimalo zdravi. Ako zaista želite da očistite organizam od toksina, dovoljno je da se pravilno hranite – uživajte u sledećih deset namirnica koje će vam pomoći u tome.

 

Kupus

Ovo ukusno povrće u svom sastavu ima sumpor, što je od suštinskog značaja kada je riječ o razlaganju hemikalija u tijelu. Sumpor pomaže u eliminisanju skoro svega, od pesticida do lijekova (pomenuto može biti štetno ako se duže zadrži u organizmu).

 

Limun

Limun sadrži visok nivo antioksidanata i vitamina koji štite jetru te eliminišu hemikalije u vašem organizmu. Redovno konzumiranje limuna može poboljšati zdravlje. Ovdje saznajte i 14 tajnih moći limuna.

 

Brokula

Ona je prava riznica antioksidanata koji čiste organizam, a veoma je bogata i enzimima koji pomažu vašem probavnom sistemu da radi efikasno. Ovdje saznajte više o zdravstvenim koristima brokule.

 

Bijeli luk

S obzirom da sadrži velike količine sumpora, bijeli luk je odlična namirnica za detoksikaciju. On, takođe, ima i antibiotička svojstva te može pomoći u liječenju.

 

Cvekla

Ukusna, zasitna, božanstvena! Cvekla sadrži velike količine betaina i pektina koji pomažu u zaštiti jetre i sistema za varenje. Odlična je za čišćenje organizma od toksina, a možete je jesti i sirovu. Ovdje saznajte još sedam razloga zbog kojih ćete obožavati cveklu.

 

Grejpfrut

Ovaj ukusni citrus pomaže u čišćenju probavnog sistema, a može spriječiti i razvoj kamena u bubregu. Sadrži veoma nizak nivo šećera i kalorija, tako da je odlična namirnica za dijetu.

 

Sjemenke suncokreta

Pored toga što su odlične grickalice, sjemenke suncokreta mogu detoksikovati jetru. One, takođe, mogu eliminisati i štetne toksine iz organizma te spriječiti rast lošeg holesterola.

 

Sočivo

Sočivo pomaže čišćenje probavnog sistema i detoksikaciju cijelog organizma. Ono, takođe, snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi.

 

Brusnice

Odlične su za sprečavanje infekcija urinarnog trakta, ali vam mogu pomoći i da se riješite toksina iz organizma. Brusnice imaju antibakterijska svojstva, a možete ih konzumirati svježe, sušene ili u obliku čaja. Ovdje pogledajte i recept za odličnu salatu sa brusnicama.

 

Avokado

Avokado je prirodni izvor antioksidanata, uključujući i glutation, antioksidant koji čisti organizam transportovanjem štetnih toksina. Ovdje pogledajte i odličnu salatu u kojoj je jedan od sastojaka upravo avokado.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info