5 navika u njegovanju kože koje vas podmlađuju 5 godina

0

Možda ćete pomisliti da su u pitanju neki skupi kozmetički tretmani ili plastična operacija. Ipak, u pitanju je par jednostavnih navika koje vam mogu pomoći da podmladite izgled vaše kože. Bez operacije, bez skupih tretmana i u udobnosti vašeg doma.

Koristite retinol

Proizvodi za njegu kože koji sadrže retinol, u roku od par sedmica, pomoći će vam da se riješite tamnih mrlja, poboljšate teksturu i da ponovo imate glatku kožu. Stimulišući proizvodnju kolagena, retinol ubrzava odstranjivanje mrtvih ćelija ostavljajući vašu kožu svježom i glatkom. Ipak, imajte na umu da od njega koža postaje osjetljiva na sunce pa je najbolje da ga nanosite prije spavanja, a ujutro obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom.

 

Vitamin B

Vjerovatno unosite dovoljne količine vitamina B3, koji pomaže u liječenju osteoporoze i smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, konzumiranjem mesa, jaja, zelenog lisnatog povrća i pasulja. Međutim, kada je riječ o koži, najbolje je da vitamin B (koji je poznat i pod nazivom nijacinamid) nanosite na kožu površinski. On je posebno efikasan kod oštećenja izazvanih nepovoljnim sunčevim zračenjem i kod akni.

 

Četkica za čišćenje lica

Kozmetičari objašnjavaju da je ono što žene često čini da izgledaju starijima zapravo nagomilavanje suhe kože. Odličan način da odradite piling, bez iritacije kože, jeste da koristite četkicu za čišćenje umjesto spužvice. Ona će vam pomoći da ukolonite apsolutno sve mrtve ćelije kože za veoma kratko vrijeme. Koristite je svaki put kada radite piling.

 

Zaštitna krema

Bez obzira na godišnje doba, uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom (po mogućnošću što višim). Takođe, izbjegavajte korištenje prozirnih zaštitnih krema, jer one sadrže nanočestice koje mogu ući u krvotok i jetru (zabranjene su u većini evropskih zemalja) – koristite one koje su bijele boje. Zaštitna krema sprečava nepovoljan uticaj sunca na kožu i smanjuje pojavu bora koje nastaju tim putem. Dakle, obavezno je koristite svaki dan.

 

Ne koristite ruke

Bez obzira koliko često perete ruke, bakterije se i dalje mogu naći ispod noktiju. Kada koristite ruke, prilikom čišćenja kože, bakterije dospijevaju na vaše lice. Rukavice za skidanje šminke, koje se ne peru nakon svake upotrebe, takođe predstavljaju isti problem. Umjesto toga, uvijek koristite tufer. Pomoću njega možete nanositi čak i kremu za lice (potrebno vam je cijelih trideset sekundi). Neka vam ovo postane svakodnevna navika, kao što je pranje zuba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info