Odlazak frizeru: 8 čestih grešaka koje trebate izbjeći

0

Nemojte više nikada biti žrtva horor friziranja! Saznali smo koje su to zablude koje žene čine u frizerskim salonima i izvan njih – sljedeće “popravke” će vam pomoći da imate fantastičnu frizuru.

Prljava kosa


Posjeta novom frizerskom salonu sa masnom kosom zavezanom u konjski rep na startu vas stavlja u nepovoljan položaj. Frizeri vole da vide vašu tipičnu frizuru i šminku. To im omogućava da kreiraju stil koji će upotpuniti vašu ljepotu. Planirajte posjetu frizeru kada vam kosa izgleda najbolje (nebitno da li ste je prali dan ili dva ranije) kako biste mu dali bolji uvid u to kako se vaša kosa ponaša.

Oblačenje


Odlazak u frizerski salon u košulji sa kragnom, rolki ili u duksu sa kapuljačom loša je ideja. Navedeni odjevni artikli utiču na prirodni pad vaše kose. Najbolje je da nosite majice bez kragne i da prije friziranja skinete nakit.

Pretpostavka da vaš frizer sve pamti

Odlazak frizeru_8 čestih grešaka koje trebate izbjeći
Baš kao što ćete sa doktorom pričati o vašem zdravstvenom stanju, tako je potrebno i da upoznate frizera sa stanjem vaše kose. Uspješna preporuka frizera zavisi od njegovog znanja o prethodnim tretmanima. Što vam je duža kosa, to ćete se više morati prisjećati. Čak iako ste prefarbali pramenove prije šest mjeseci, oni su još uvijek u vašoj kosi i uticaće na to kako različiti dijelovi kose reaguju na boju. Nikada ne trebate započeti tretman rečenicom “Isto kao prošli put” – najbolje je da frizeru objasnite kakvu ste frizuru imali.

Neopuštenost


Vrijeme koje provedete dok vam frizer pere kosu treba da bude opuštajuće. Ovo nije vrijeme da ga ispitujete o razmatranju novih ideja, posebno ne onih koje uključuju “šta je vaš prethodni frizer radio”. Opustite se i uživajte u toploj vodi i masaži glave.

Način sjedenja


Provođenje vremena na telefonu tokom tretmana oduzima vrijeme i pažnju koju će vam frizer pokloniti. Još važnije, korištenje telefona može promijeniti položaj tijela, uticati na spuštanje ramena i pokrete glavom – sve navedeno može imati negativan efekat na vašu frizuru. Najbolje je da sjedite uspravno i da ruke položite sa strana. Na kraju, vrijeme provedeno kod friera je vaše i samo vaše vrijeme pa počnite da se tako i ponašate.

Upotreba odgovarajućih proizvoda za njegu kose


Nakon farbanja kose, zadržavanje starog načina njege ubrzaće proces “spadanja” boje. Ofarbana kosa reaguje kao i tkanina u boji. Ako je ostavite na suncu, ona će da izblijedi; operite je jakim deterdžentom i vrelom vodom – opet će da izblijedi. Koristite šampon za ofarbanu kosu i proizvode koji blokiraju UV zrake.

Sama svoj majstor


Najgora moguća stvar koju možete uraditi jeste da se sami dohvatite makaza i počnete da se “frizirate”. Ni slučajno ne pokušvajte da sami skraćujete šiške. One “uokviruju” vaše lice i ključne su za ukupan izgled frizure; čak i blago skraćenje može imati negativan efekat na vašu frizuru.

Neredovan odlazak frizeru


Većina žena čeka da “izvuče” najbolje iz svoje frizure i tek onda ide frizeru. Čak i najbolje frizure i farbe blijede i zahtijevaju održavanje, u zavisnosti od vaše tolerancije prema izrastu. Ako imate kraću frizuru, trebalo bi da idete frizeru svakih četiri do šest sedmica, a ako vam je kosa duža, onda je najbolje da posjećujete frizera svakih šest do osam sedmica. Naravno, ovaj period može biti i kraći, u zavisnosti od vaših ličnih preferencija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info