Može li kafa spriječiti rak?

0

O najpopularnijem napitku na svijetu već decenijama postoje različita mišljenja. Jedni ga obožavaju i tvrde da nije loš po zdravlje, a drugi ga “kude” na sva zvona, tvrdeći kako je izuzetno štetan. Ipak, istina je vjerovatno negdje između. S druge strane, nedavno završena studija pokazuje da kafa može smanjiti rizik od raka grla i usta.

 

U istraživanju koje je trajalo 26 godina i u koje je bilo uključeno milion zdravih žena i muškaraca, istraživači su otkrili da je rizik od smrtnosti, uzrokovan rakom usta i grla, bio za 26% manji kod osoba koje su pile jednu šoljicu kafe dnevno, za 33% manji kod osoba koje su pile dvije do tri šoljice i za nevjerovatnih 50% kod osoba koje su pile četiri do šest šoljica kafe dnevno u poređenju sa osobama koje uopšte nisu pile kafu.

 

Bitno je napomenuti da kafa i čaj bez kofeina nisu pokazali ovakve rezultate. Iako je nejasno da li kafa sprečava nastanak raka usta i grla ili samo povećava stopu preživljavanja, sasvim je jasno da ovaj napitak ima antikancerogena svojstva, a mi se osjećamo manje krivima zbog mjesečnih troškova koje odvajamo na kafu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info