7 načina da se zauvijek riješite suvišnih kilograma

0

Postoji mnoštvo načina da se riješite suvišnih kilograma, ali velika većina njih ima i povratnu reakciju, odnosno takozvani jo – jo efekat. Međutim, da li je moguće zauvijek se riješiti suvišnih kilograma? Da, jeste. Uz nekoliko promjena u načinu života i malo motivacije, možete biti vitki cijeli život. Donosimo sedam načina kako da to i postignete.

 

Prestanite sa držanjem dijeta!

Ovaj savjet je sa razlogom na prvom mjestu: ovo je definitivno jedan od najvažnijih načina da se zauvijek riješite suvišnih kilograma. Pitate se kako je moguće smršati, ako niste na dijeti? Držanje dijete samo je privremena mjera te nakon njenog završetka, žene se obično vraćaju starim prehrambrenim navikama. S druge strane, zdrav način ishrane je doživotna odluka koja će vam pomoći da zauvijek budete vitki i zdravi.

 

Vježbajte

Ne postoji drugi način da se zauvijek riješite suvišnih kilograma i da održite željenu težinu bez redovnog vježbanja. Svako ko kaže drugačije nije u pravu. Promjenom ishrane ćete izgubiti par kilograma, ali bez adekvatne fizičke aktivnosti, pomenuti kilogrami se mogu veoma brzo i vratiti. Budite aktivni tokom cijele sedmice, a ako niste pobornik trčanja ili odlaska u teretanu, izdvojite bar sat vremena dnevno za hodanje.

 

Ostanite motivisani

Stvaranje novih, zdravih navika nije nimalo lak posao, a prvih par sedmica može biti posebno mučno. Upravo zbog toga je važno da ostanete motivisani, da uvijek imate na umu razloge zbog kojih želite da se riješite suvišnih kilograma i postanete i ostanete vitki. Uvijek imajte na umu da to radite prvenstveno zbog sebe i svog zdravlja, a onda i zbog svih drugih razloga. Štogod da vas inspiriše, koristite to prvih šest do osam sedmica (period u kojem je zdrave navike najteže zadržati).

 

Napravite jednostavne zamjene

Što se tiče dugotrajnih promjena u načinu ishrane, one ne moraju uopšte biti teške. Zapravo, veoma su jednostavne. Na primjer, zamijenite bijeli hljeb njegovom zdravijom alternativom – hljebom od integralnih žitarica. Umjesto gaziranih sokova konzumirajte svježe sokove, vodu sa limunom ili rashlađeni zeleni čaj. Brzu hranu zamijenite salatom bez dresinga. Umjesto tri velika, jedite pet do šest manjih obroka dnevno, što će vam pomoći da ubrzate metabolizam. Jednostavne zamjene će napraviti ogromnu razliku!

 

Usporite

Uzmite koliko god vam je potrebno vremena da temeljno sažvaćete svaki zalogaj kako biste blagovremeno znali kada ste siti – nekada je potrebno i deset minuta da mozak “shvati” da ste siti. Osim toga, potrebno je i da uživate u hrani, a ne samo da je “ubacujete” u usta kako biste se što prije riješili osjećaja gladi.

 

Budite realni

Sasvim je nerealno očekivati da se riješite suvišnih kilograma u roku od sedam dana. Takav način razmišljanja vas može demotivisati i ponovo ćete se vratiti starim prehrambenim navikama. Ukoliko želite da se riješite suvišnih kilograma na zdrav način, imajte na umu da je to proces kojem je potrebno prilično vremena. Svakodnevno vaganje, takođe, može biti jedan od razloga za demotivaciju pa je zbog toga potrebno da ga izbjegavate. Idite polako, korak po korak i rezultati će uskoro biti vidljivi.

 

Promijenite životni stil

Pored zdrave ishrane i vježbanja, postoji još nekoliko stvari koje vam mogu pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma. Ako ste pušač, bilo bi i više nego pametno da se riješite te nezdrave navike; svakodnevno pijte veće količine vode i dovoljno spavajte. Stotine istraživanja pokazuju da vam ovih pet navika (zdrava ishrana, redovno vježbanje, nepušenje, dovoljne količine vode i sna) mogu pomoći da se zauvijek riješite suvišnih kilograma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info