4 namirnice koje sprečavaju nastanak akni

0

Činjenica je da ogromna većina žena (oko 90%) ne primjećuje da je upravo način ishrane jedan od glavnih krivaca za pojavu akni i bubuljica. Ali, manji broj žena koji je itekako svjestan uticaja ishrane na izgled i ljepotu kože, najčešće bira određene namirnice koje sprečavaju nastanak akni i drugih kožnih problema. Dakle, o kakvoj ishrani je riječ? Radi se o četiri najobičnije namirnice koje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a koje će spriječiti nastajanje novih i ubrzati eliminisanje već postojećih akni.

 

Držite se podalje od mliječnih proizvoda

Činjenica je da mlijeko i mliječni proizvodi sadrže sastojke koji mogu izazvati pojavu akni ili pogoršati već postojeće. U redu, ako baš ne možete bez mlijeka i mliječnih proizvoda, a imate kožu sklonu aknama, onda birajte one proizvode koji sadrže najmanji procenat mliječne masti.

 

Narandža je zakon!

Narandže sadrže velike količine vitamina A koji potiče promet ćelija, sprečava nagomilavanje mrtvih ćelija kože (koje veoma često znaju začepiti pore) i, uopšteno, smanjuju vjerovatnoću izbijanja akni. Pored narandže, mrkva i breskva takođe su bogati izvori ovog vitamina.

 

Riba ribi grize rep!

Bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima B12 i D, selenom i željezom, divlji losos ne samo da poboljšava hidrataciju vaše kože već i sprečava začepljenje pora. Osim lososa, skuša i haringa su isto odličan izbor.

 

Gorki šećer!

Istraživanja pokazuju da šećer aktivira bakterije na vašoj koži koje izazivaju akne. Jedan od najvećih krivaca: gazirani sokovi i drugi zaslađeni napici. Zamijenite ove napitke vodom ili svježim sokom grejpfruta (koji vam može pomoći i da smršate).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info