Čišćenje kuhinje: 9 sredstava u kojima nema toksina

0

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u vašem domu pa je sasvim normalno i da želite da bude i najčišća. Međutim, upotreba sredstava za čišćenje, koja sadrže jake hemikalije, može vam pomoći da očistite kuhinju i da se riješite bakterija, ali istovremeno može biti i veoma štetna. S druge stvari, teška hemija se može zamijeniti “zelenijim” sredstvima koja su jednako učinkovita. Evo i koja su to.

 

Kečap prirodno čisti rernu

Ako se ne možete riješiti “tvrdoglavih” mrlja iz rerne, potrebno je da rernu prvo zagrijete. Nakon toga na mrlju pospite kečap, istrljajte, sačekajte pet minuta i prebrišite.

 

Aluminijska folija prirodno čisti srebro

Pomiješajte litru vode, kašiku sode bikarbone, ubacite komad aluminijske folije i prokuhajte. Ubacite srebrninu u šerpu na deset sekundi (može i duže, u zavisnosti od prljavštine koja se na njoj nakupila) i izvadite je hvataljkama. Magično!

 

Kora od narandže prirodno čisti mrlje od vode

Sledeći put kada budete gulili narandžu, ne bacajte koru. Ona vam može pomoći da obrišete mrlje od vode na metalnim slavinama.

 

Pasta za zube prirodno uklanja mrlje sa zidova

Prljavi zidovi? Nanesite malo bijele paste za zube na mrlju i nježno izribajte vlažnom krpom.

 

Limun prirodno čisti frižider

Kako bi vaš frižider predivno mirisao, izribajte ga sokom od limuna. Takođe, ako želite da se riješite mirisa iz frižidera, natopite tufer ili spužvicu sokom od limuna i ostavite ih u frižideru par sati. Svi znamo kako je mrlje sa mermernih površina teško očistiti. Čak i najtvrdokornije mrlje je moguće očisitti pomoću limuna. Presijecite limun, umočite ga u so i izribajte. Osim toga, sok od limuna možete pošpricati i na mjesta koja privlače insekte – veoma moćno i učinkovito sredstvo protiv mrava. Pranje podova smjesom od soka iz četiri limuna i dvije litre vode pomoći će vam da se riješite žohara, koji mrze ovaj miris.

 

Sirće pomaže kod začepljenja odvoda

Alkoholno sirće je savršeno višenamjensko sredstvo za čišćenje i blaže je od mnogih komercijalnih sredstava. Začepljen odvod? Sipajte u odvod 70 grama sode bikarbone, a nakon toga 230 ml sirćeta. Nakon par minuta pustite vrelu vodu.

 

So prirodno čisti hrđu

Pospite so na vlažnu spužvicu i očistite džezve, šolje i staklene čaše (biće čistije nego kada ih perete deterdžentom). Pored toga, so može pomoći da se riješite prljavštine i bakterija sa spužvice za pranje suđa: potopite je u litru vode, dodajte 50 grama soli i ostavite da odstoji preko noći. Ako vaša tava od livenog gvožđa hrđa nakon pranja, pospite je sa 50 grama soli (još dok je vruća) i izribajte tvrdom žičanom četkom. Nakon toga je prebrišite krpom i nanesite tanak sloj biljnog ulja prije korištenja.

 

Soda bikarbona prirodno uklanja neugodne mirise

Da li se borite sa uklanjanjem mirisa crvenog ili bijelog luka sa ruku nakon što ste ih sjeckali? Umjesto sapuna, ruke dobro istrljajte sodom bikarbonom i neugodni mirisi će biti prošlost.

 

Hidrogen peroksid prirodno eliminiše bakterije

Jednaki dijelovi hidrogen peroksida i vode dezinfikovaće skoro sve. Ako koristite izbjeljivač, pomenuta smjesa je mnogo sigurnija i zdravija alternativa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info