7 sastojaka protiv starenja za koje trebate znati

0

Uz mnoštvo anti-aging sastojaka koji tvrde sa su Vrelo mladosti, biranje proizvoda za njegu kože može biti zbunjujuće (i skupo) iskustvo. Ipak, ako malo istražite, možete napraviti pametnu kupovinu. Uradili smo taj posao za vas te kada sledeći put budete kupovali proizvode za njegu kože, potražite sledeće sastojke.

Retinol


Retinol je derivat vitamina A te je blaža verzija retinoida. Iako je potrebno nekoliko nedjelja da vidite rezultate, retinol je najbolji sastojak kada su u pitanju “ravnanje bora, otčepljenje pora, izbjeljivanje površinskih mrlja na koži i poboljšanje teksture kože”. Zbog njegove snage, iritacija kože je uobičajena, posebno u direktnom dodiru sa sunčevom svjetlošću.

Proizvode na bazi retinola nanosite na suhu kožu uveče, kako biste izbjegli iritaciju, a ujutro obavezno nanosite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

Nijacinamid


Ako imate tamne mrlje koje su nastale od ožiljaka akni, oštećenja sunca ili starenja, posvijetlite ih nijacinamidom, derivatom vitamina B3 koji sprečava pigmentaciju.

On može pomoći u poboljšanju stvaranja barijere vlažnosti kože i proizvodnji kolagena, a pomenuto eliminiše oštećenja nastala štetnim sunčevim zračenjem. Pored toga, poznato je da nijacinamid smanjuje upale pa čak i akne.

Hijaluronska kiselina


Iako možda povezujete riječ kiselina sa oštrim hemikalijama, hijaluronska kiselina je sve suprotno od toga. Ona zadržava vlagu, što znači da “izvlači” vodu iz vazduha i dermisa (koža koja se nalazi ispod površine).

Potražite losion koji sadrži hijaluronsku kiselinu koji može poboljšati hidratacijske kvalitete hidratantne kreme te čak može i potaknuti novu proizvodnju kolagena.

Alfa-hidroksi kiseline


Za razliku od hijaluronske kiseline, alfa-hidroksi kiseline (AHA) su piling koji nježno otapa “ljepilo” koje drži površinske ćelije kože skupa, odstranjujući mrtve ćelije kože kako bi se otkrio mladalački izgled. Ovaj proces potiče promet ćelija, koji se obično usporava kako starimo.

Oslobađanje od mrtvih ćelija kože takođe pomaže hidratantnim kremama i serumima da lakše prodru u kožu i djeluju efikasnije. Ipak, tražite proizvode koji ne sadrže više od 8% AHA – u visokim koncentracijama, ove kiseline mogu pomoći da izblijedite tamne mrlje i zategnete sitne bore, ali čine kožu ekstra osjetljivom na sunce.

L-askorbinska kiselina


L-askorbinska kiselina je samo drugi naziv za vitamin C. Iako je vitamin C odličan sastojak koji vam može pomoći da poboljšate imunitet, kada je u pitanju njega kože, priča je malo drugačija.

Kada je izložen vazduhu, prolazi kroz proces oksidacije i postaje neefikasan. Kada je stabilan, tada je i dobar. On je važan antioksidant koji pomaže u izgradnji kolagena, smanjuje upale i pomaže koži da bude elastična. Ali, kako da znate da li je vitamin C stabilan? U proizvodima za njegu kože tražite sastojak koji se zove L-askorbinska kiselina.

Avobenzon


On je čest sastojak krema i losiona za sunčanje koje blokiraju UV zrake. Za maksimalnu zaštitu, nanosite kremu za sunčanje neposredno prije seruma, losiona ili šminke. Osim toga, možete nanositi i mineralne zaštitne kreme, koje sadrže titan-dioksid i cink-oksid.

Ipak, zbog njihove teksture, najbolje je da ih nanosite na kraju, nakon nanošenja hidratantne kreme.

Antioksidanti


Antioksidanti pomažu u sprečavanju i obnavljanju tjelesnog tkiva putem podsticanja rasta ćelija. Još važnije, oni neutrališu slobodne radikale. Najbolji antioksidanti uključuju vitamine C i E, nar, zeleni čaj i ekstrakt sirove kafe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info