Kako da napravite sopstveni piling za tijelo

0

Pilinzi za lice i tijelo mogu koštati i više nego što smo spremni da potrošimo, a obično sadrže i jake hemikalije koje mogu imati nepoželjne nuspojave. Izrada sopstvenih pilinga nije “mudro slovo”, a može vam uštediti i dosta novca. Donosimo četiri lagana recepta.

 

Temeljni piling od sode bikarbone

Ona je apsolutno čudesna! Soda bikarbona može osvježiti vazduh, ukloniti mrlje, pomoći u čišćenju – raspon je veoma velik. Na sve ovo, potrebno je dodati da je možete koristiti i kao piling za lice! Zrna sode bikarbone su prave veličine da djeluju kao blagi piling, a veliki broj žena tvrdi da im je ona pomogla da se riješe akni. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, nježno je utrljate na lice i nakon deset do petnaest minuta isperite hladnom vodom.

 

Hranjivi piling od šećera

Iako se preporučuje da se konzumiranje šećera svede na minimum, kako se ne biste udebljali, to ne znači da ga ne možete koristiti za spoljašnju upotrebu. Pomiješajte ga sa medom, koji ima snažna antimikrobna svojstva te je i odličan antioksidant, i limunom koji blago posvjetljuje kožu te ćete dobiti hranjiv i veoma efikasan piling. Navedene sastojke pomiješajte kako biste dobili glatku pastu, a ako je smjesa rijetka, dodajte još šećera. Piling isperite nakon deset do petnaest minuta.

 

Okrepljujući piling od kafe

Kafa je još jedan odličan prirodni piling. Ona sadrži kofeinsku kiselinu koja ima antiupalna dejstva i koja može da poveća proizvodnju kolagena. Kao što vam jutanja šoljica kafe može pomoći da stimulišete tijelo, ona je odlična i za stimulaciju kože. Potrebno je da pomiješate mljevenu kafu sa vodom ili maslinovim uljem. Ako koristite maslinovo ulje, nakon upotrebe pomenutog pilinga nemojte nanositi hidratantnu kremu, jer će maslinovo ulje dovoljno dobro hidratizirati vašu kožu. Piling isperite nakon petnaest minuta.

 

Umirujući piling od ovsenih pahuljica

Mljevene ovsene pahuljice ne samo da su odličan piling već i upijaju i uklanjaju površinske nečistoće, ostavljajući vašu kožu glatkom i hidratiziranom. Poznato je da umiruju i liječe skoro sve – od akni preko opekotina od sunca do suhe kože. S obzirom na svoju nježnu prirodu, veoma su pogodne za dame sa osjetljivom kožom. Kombinujte mljevene ovsene pahuljice sa prstohvatom soli i vodom ili maslinovim uljem kako biste dobili pastu. Piling nježno utrljajte masirajućim pokretima i nakon deset minuta isperite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info