Signali stresa koje možda ne primjećujete

0

Početak nove radne sedmice može biti veoma stresan i to je manje – više normalna pojava. Međutim, ako ste pod hroničnim stresom te svakodnevno imate “napade” hormona stresa usljed zahtjevnog posla ili nesređenog ličnog života, simpotmi mogu biti suptilniji.

Ukoliko imate bilo koji od sljedećih znakova, svakodnevno odvojite malo vremena za sebe, bilo da se radi o kratkoj šetnji ili da jednostavno isključite telefon na sat vremena.

Vikend glavobolje


Nagli pad nivoa stresa može uzrokovati migrenu. Pridržavajte se plana ishrane i spavanja tokom sedmice kako biste smanjili druge uzročnike.

Veoma bolni grčevi tokom menstruacije


Žene pod stresom duplo su podložnije veoma bolnim grčevima tokom menstruacije u odnosu na žene koje doživljavaju manje napetosti. Istraživači za ovu pojavu krive neravnotežu hormona koji izazivaju stres. Istraživanja pokazuju da vježbanje može ublažiti grčeve i stres, smanjenjem aktivnosti simpatičkog nervnog sistema.

Bol u ustima


Bolna vilica može biti znak škrgutanja zubima, pojave koja se obično dešava tokom spavanja i koja se može pogoršati kada ste pod stresom. U ovakvim slučajevima, najbolje je da se posavjetujete sa stomatologom.

Čudni snovi


Jedan od razloga zbog kojih se budite dobro raspoloženi su i snovi. Međutim, kada ste pod stresom, češće se budite tokom noći te se na taj način remeti normalan proces sanjanja pa zbog toga dolazi do pojave čudnih i, ponekad nimalo ugodnih, snova. Dobre navike spavanja mogu to spriječiti; spavajte između sedam i osam sati te izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja.

Krvarenje desni


Istraživanja pokazuju da osobe pod stresom imaju veći rizik od parodontalnih oboljenja. Hronično povišen nivo hormona stresa kortizola može oslabiti imunološki sistem i omogućiti bakterijama da napadnu desni. Zdravlje usta i zuba možete poboljšati i redovnim vježbanjem i spavanjem, jer na taj način smanjujete nivo stresa.

Iznenadna pojava akni


Stres povećava i upalne procese koji dovode do pojave bubuljica i akni. Koristite losion koji sadrži salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid koji eliminiše bakterije. Ne zaboravite i hidratantnu kremu kako biste spriječili isušivanje kože. Ako se stanje ne poboljša nakon par sedmica, nabolje je da se obratite dermatologu.

Želja za slatkišima


Nemojte automatski kriviti hormone tokom onih dana u mjesecu zbog neutažive želje za slatkišima – stres je vrlo vjerovatno uzrok ove želje. Istraživanja pokazuju da je ono što obično zovemo “pad šećera” zapravo želja za slatkišima koju uzrokuje stres.

Svrab kože


Istraživanja pokazuju da su osobe sa hroničnim svrabom kože (koji je poznat pod nazivom pruritus) skoro duplo više izloženije stresu od osoba koje nemaju ovo oboljenje. Iako svrab može uzrokovati stres, stručnjaci kažu da postoji velika vjerovatnoća da osjećaj anksioznosti i napetosti pogoršava oboljenja kao što su dermatitis, ekcemi i psorijaza. Stres aktivira nervna vlakna i na taj način uzrokuje svrab.

Pogoršane alergije


Osobe koje pate od alergija imaju pogoršane simptome ukoliko su anksiozne ili pod stresom. Hormoni stresa mogu stimulisati proizvodnji IgE-a, krvnog proteina koji izaziva alergije.

Bol u stomaku


Anksioznost i stres mogu da izazovu bol u stomaku, zajedno sa glavoboljama, bolom u leđima i nesanicom. Istraživanja pokazuju da su osobe pod stresom tri puta podložnije bolu u stomaku u odnosu na osobe koje ne pate od stresa. Tačna povezanost je još uvijek nejasna, ali jedna teorija smatra da crijeva i mozak dijele nervne puteve; kada mozak reaguje na stres, crijeva dobijaju isti signal.

Zbog ove veze, držanje stresa pod kontrolom uz pomoć kliničkog psihologa, meditacije pa čak i vježbanja može biti od velike pomoći. Međutim, ako vas često boli stomak, otiđite doktoru kako biste isključili alergije na hranu, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog kolona ili čir.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info