6 načina da izbjegnete prerani gubitak vida

0

Iako se sva očna oboljenja ne mogu spriječiti, svakako možete preduzeti mjere koje će smanjiti rizik od gubitka vida i poboljšati zdravlje vaših očiju. Evo i kako da to uradite.

 

Nosite sunčane naočale

Nošenje sunčanih naočala koje 100% blokiraju ultraljubičaste zrake može odložiti razvoj katarakte štiteći oči od direktne sunčeve svjetlosti koja može oštetiti mrežnjaču. Sunčane naočale, takođe, štite i osjetljivu kožu očnih kapaka te smanjuju rizik od nastajanja sitnih bora oko očiju i razvoja raka kože. Ovdje pogledajte i kako odabrati sunčane naočale za vaš oblik lica.

 

Nemojte pušiti

Pušenje je direktno povezano sa mnogobrojnim štetnim efektima, uključujući i senilnu makularnu degeneraciju. Studije pokazuju da su sadašnji i bivši pušači pod većim rizikom od razvijanja ovog oboljenja u odnosu na osobe koje nikada nisu pušile. Pušači imaju i povećan rizik od razvoja katarakte.

 

Pravilna ishrana

Nedostatak vitamina ili minerala može oslabiti funkciju mrežnjače. Staro vjerovanje da mrkva poboljšava vid pomalo je i istinito, ali razne vrste povrća (posebno zeleno lisnato povrće) trebaju biti važan dio vaše ishrane. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose veće količine vitamina C i E, cinka, luteina, zeaksantina i omega-3 masnih kiselina imaju i manje šanse od razvoja i napredovanja senilne makularne degeneracije.

 

Uradite osnovni pregled očiju

Odrasli bez znakova ili faktora rizika od oboljenja očiju trebali bi da urade osnovni pregled sa 40 godina (uzrast u kojem se mogu pojaviti rani znaci oboljenja i promjene vida). Na osnovu rezultata polaznog testa, oftamolog može preporučiti dodatne testove kako bi se pratile promjene. Ako imate simptome oboljenja očiju, dijabetes ili visok krvni pritisak, trebalo bi da se posavjetujete sa oftamologom koliko često je potrebno da radite testove.

 

Rana intervencija

Očekuje se da će se broj oboljelih od očnih oboljenja, kao što su katarakta, dijabetička retinopatija, glaukoma i senilna makularna degeneracija znatno uvećati (prognoze pokazuju da će se broj oboljelih u svijetu skoro udvostručiti) do 2020. godine. Najozbiljnija oboljenja, kao što su glaukoma i senilna makularna degeneracija, lakše se i uspješnije liječe, ako se otkriju na vrijeme. Ukoliko se ne liječe, ova oboljenja mogu uzrokovati ozbiljan gubitak vida i sljepilo. Bez obzira na godine, rana intervencija sada spriječiće gubitak vida kasnije.

 

Budite svjesni zamora očiju

Ako su vam oči umorne od rada na računaru ili bilo kojeg drugog posla, pokušajte sa pavilom 20-20-20: na svakih 20 minuta pogledajte u objekat koji je udaljen od vas 20 cm na 20 sekundi. Ako umor očiju potraje, to može biti znak  nekoliko oboljenja, kao što su sindrom suhih očiju ili dalekovidost. Obratite se oftamologu kako biste utvrdili šta je razlog zamora očiju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info