Anti-inflamatorna dijeta: Način ishrane koji liječi vaše tijelo

0

Anti-inflamatorna dijeta nije odricanje od hrane već način ishrane koji vam može pomoći da se riješite raznih oboljenja. Istraživanja pokazuju da većina oboljenja počinje upalnim procesima, a neka od njih su artritis, alergije, bolesti srca, Alzheimerova bolest, rak i dijabetes. Najgore od svega jeste što upalne procese može uzrokovati hrana koju konzumirate. Upravo zbog toga se i preporučuje anti-inflamatorna dijeta.

 

Šta je anti-inflamatorna dijeta?

Anti-inflamatorna dijeta sastoji se od zdravih, cjelovitih, neprerađenih namirnica.

Anti-inflamatorne masti su kamen temeljac ove dijete te se preporučuje konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao što su haringa, sardine, losos, inćuni, sjemenke lana i orasi. Pored toga, ostale anti-inflamatorne masti uključuju ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje od lana i ulje od konoplje.

Voće i povrće sadrže visok nivo antioksidanata koji sprečavaju upalne procese. Posebno se preporučuje konzumiranje crvenog i bijelog luka, paprika, zelenog lisnatog povrća, borovnica i brusnica. Pomenute vrste sadrže visok nivo karotenoida i vitamina E i K – antioksidanata koji eliminišu upale.

Začini i začinsko bilje sadrže jedinjenja koja se bore protiv upala. Kurkuma, origano, ruzmarin, đumbir i zeleni čaj sadrže bioflavonoide i polifenole koji smanjuju upale i ograničavaju “proizvodnju” slobodnih radikala.

 

Kako početi anti-inflamatornu dijetu?

Anti-inflamatorna dijeta se preporučuje osobama koje imaju neko oboljenje kao i zdravim osobama koje žele da se zdravo hrane. Evo kako možete ovaj način ishrane uvrstiti u vaš način života.

  • Eliminišite iz upotrebe ulja koja sadrže visok nivo omega-6 masnih kiselina (kao što je suncokretovo ulje), margarin, prženu hranu i namirnice koje sadrže hidrogenizovano biljno ulje. Smanjite unos hrane koja je bogata zasićenim mastima.
  • Uvrstite više ekstra djevičanskog maslinovog ulja i namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline (masne vrste ribe, riblje ulje, orasi, sjenemke lana i laneno ulje kao i ulje konoplje).
  • Eliminišite rafinisane šećere i brašno kao i ostale namirnice koje su visoko na ljestvici glikemijskog indeksa.

 

  • Namirnice sa visokim sadržajem antioksidanata su najbolje. Borovnice, jagode i zeleno lisnato povrće odličan su izbor za anti-inflamatornu dijetu.
  • Potrebno je da u ishranu uvrstite i začine, a posebno crveni i bijeli luk, kurkumu, đumbir i feferone.
  • Izbjegavajte hranu na koju niste tolerantni ili koja dovodi do osjetljivosti i alergija. Ako ne znate šta vam smeta, najbolje je da uradite alergo test i druge pretrage.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info