4 prirodna lijeka protiv akni

0

One nisu nepoznanica, a posebno se znaju pojavljivati tokom “jačih” hormonskih aktivnosti, kao što je slučaj u vrijeme menstrualnog ciklusa. Najčešće zahvataju lice, vrat i leđa. Međutim, potrebno je znati da su akne nekada uslovljene i genetski. Bez obira na to zbog čega se javljaju, postoji par prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da ih se riješite. Evo i koji su to.

 

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva koja vam mogu pomoći da se riješite akni. Ono sprečava lučenje masnih materija usljed kojih se formiraju bubuljice i akne. Pogodno je za sve tipove kože te nema sporednih efekata, kao što je pojava suhe kože. Naravno, primjenjuje se samo površinski.

 

Maska od meda i papaje

Papaja sadrži antioksidante koji njeguju kožu, a njen enzim (papain) eliminiše mrtve ćelije kože i pomaže obnavljanje kože. Med ima antimikrobna svojstva koja pomažu u eliminisanju mikroba odgovornih za izazivanje akni. Ova maska vam može pomoći da se riješite svih nečistoća na koži te da spriječite pojavu zapušenja pora. Pored toga, ona poboljšava i teksturu kože. Napravite pastu od pomenutih sastojaka, nanesite na lice i nakon dvadeset minuta isperite hladnom vodom.

 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija, a sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji pomažu u eliminisanju akni. Potrebno je da ga nanosite na zahvaćeno područje, a možete ga koristiti i kao tonik, ukoliko imate problema sa crvenilom i upalama. Ipak, ako imate osjetljivu kožu, najbolje je da ga izbjegavate.

 

Soda bikarbona

Dovoljno je da pomiješate manju količinu sode bikarbone sa sredstvom za čišćenje lica te smjesu nježno nanesite na zahvaćeno područje. Nakon petnaestak minuta isperite hladnom vodom. Pomenuta smjesa će vam pomoći da se brže riješite akni.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info