Zdravlje: Začini koji vam pomažu da se osjećate dobro

0

Začini su veoma važna komponenta svakodnevne ishrane, a neki od njih mogu ublažiti bol, stabilizovati nivo šećera u krvi pa čak i pomoći da se riješite stresa. Donosimo najbolje od najboljih.

 

Kurkuma

Ovaj egzotični začin ima zlatno-žutu boju te je blago ljutog ukusa. Istraživanja pokazuju da kašičica ovog začina u svakodnevnoj ishrani sprečava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i to za 50%. Možete ga dodavati piletini, ribi, mesu, povrću i riži.

 

Đumbir

Ovaj začin sadrži biljna jedinjenja koja povećavaju proizvodnju endorfina, poboljšavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Istraživanja pokazuju da žene, koje su konzumirale ovaj začin dvije sedmice, uspjele su da se riješe boli (hronične glavobolje, bol u mišićima, zglobovima i leđima) i do 63%.

 

Kardamon

Ovaj aromatični začin (ima blagi okus citrusa) popularan je dodatak hljebu, mesu i riži u arapskom svijetu. Istraživanja pokazuju da je veoma djelotvoran kod visokog krvnog pritiska. Naime, on dovodi krvni pritisak u normalu nakon 12 sedmica redovnog konzumiranja. Pola kašičice dnevno sasvim je dovoljno.

 

Žalfija

Imate problema sa pamćenjem? Jedna doza žalfije može vam pomoći da “izoštrite” vještine pamćenja, uključujući imena, mjesta i druge činjenice. Fenoli koje ova biljka sadrži blokiraju “raspadanje” acetilholina – jedinjenja koje je od suštinskog značaja za razmišljanje i formiranje novih sjećanja. Pola kašičice suhe žalfije sasvim je dovoljno.

 

Ruzmarin

Ako imate problema sa sinusima, ruzmarin je vaš začin! Istraživanja pokazuju da ovaj začin pomaže kod začepljenja sinusa te da ublažava simptome prehlade. Možete ga koristiti svakodnevno u ishrani, a stručnjaci preporučuju i konzumiranje čaja od ruzmarina. Ubacite dvije kašičice suhog ruzmarina u šolju sa ključalom vodom i nakon pet minuta procijedite. Pijte ga svakodnevno dok simptomi ne nestanu.

 

Šafran

Istraživanja pokazuju da samo pola grama ovog začina u svakodnevnoj ishrani smanjuje depresiju kod 75% žena, što ga čini moćnijim od bilo kojeg lijeka protiv depresije. On ima slatkast ukus te je odličan sa govedinom, morskim plodovima i rižom.

 

Bijeli luk

Samo jedan češanj bijelog luka dnevno može smanjiti rizik od infekcija (virusnih i bakterijskih) i to za 50%. Istraživanja pokazuju da ova ukusna biljka sadrži 33 različita sumporna jedinjenja – sirovine koje su potrebne za izgradnju bijelih krvnih zrnaca koja brzo i efikasno eliminišu klice i bakterije u organizmu.

 

Cimet

Pola kašičice cimeta dnevno usporava apsorpciju šećera i ugljenih hidrata u tankom crijevu, čime se poboljšava kontrola nivoa šećera u krvi do 29% i smanjuje rizik od nastanka zamora usljed konzumiranja slatke hrane. Možete ga konzumirati na razne načine, a mi preporučujemo da ga pospete preko ovsenih pahuljica.

 

Nana

Istraživanja pokazuju da nana, u svakodnevnoj upotrebi, može pomoći kod varenja i ublažiti digestivna oboljenja kod 60% žena. S obzirom da se ona kod nas ne koristi često kao začin u kuhanju, najbolje je da pijete dvije šolje čaja dnevno.

 

Muškatni oraščić

U pojedinim zemljama, kao što je slučaj u Indiji, svježe rendani muškatni oraščić koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i napetosti. Istraživanja pokazuju da ovaj začin “imitira” dejstvo antidepresiva te da je djelotvoran već nakon 20 minuta. Pola grama dnevno sasvim je dovoljno da vam pomogne. Možete ga dodati špinatu, karfiolu i jelima od teletine. Naravno, uvijek ga možete dodati i u topli kakao.

 

Ljuta paprika

Istraživanja pokazuju da samo pola kašičice ovog začina (čak i tokom konzumiranja “teške” hrane) može vam pomoći da izgubite jedan kilogram u roku od mjesec dana. Kako? Istraživanje pokazuje da kada konzumiramo hranu u kojoj se nalazi ovaj začin unosimo 70 kalorija manje, a da toga nismo ni svjesni. Takođe, ljuta paprika povećava proizvodnju najmanje šest različitih vrsta proteina odgovornih za sagorijevanje masnih naslaga.

 

Bosiljak

Najnovija istraživanja pokazuju da redovna upotreba bosiljka, pola kašičice četiri puta sedmično, sprečava rast i razvoj novih ćelija raka. Zasluga pripada ulju bosiljka koje je veoma moćan antioksidant i koje stimuliše stvaranje “super” ćelija – pomenute ćelije veoma brzo i efikasno uništavaju abnormalne ćelije u organizmu. Bosiljak se odlično slaže sa jelima koja sadrže paradajz, masline, crveni i bijeli luk.

 

Karanfilić

Ako nemate vremena da odete zubaru, žvakanje jednog da dva karanfilića može vam pomoći da ublažite zubobolju i upalu desni i do dva sata. Eugenol, prirodni sastojak ulja karanfilića, moćan je anestetik koji eliminiše bakterije.

 

Slatka paprika

Istraživanja pokazuju da samo pola kašičice ovog začina dnevno smanjuje rizik od upala i do 20%. Zašto bi trebali brinuti o suzbijanju upala? Naime, hronične upale mogu pogoršati desetine različitih zdravstvenih problema, uključujući osip na koži, artritis, dijabetes pa čak i Alzheimerovu bolest.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info