7 najboljih vitamina za rast kose

0

Žene širom svijeta troše velike sume novca na proizvode za njegu kose, ali zaboravljaju da bez unošenja određenih vitamina, ne postoji proizvod od kojeg će kosa postati bujna, zdrava i sjajna. Određeni vitamini mogu vam pomoći da spriječite opadanje, ubrzate rast i “ojačate” kosu. Evo i koji su to.

 

Biotin

Biotin je vitamin B rastorljiv u vodi i važna je hranjiva materija koja je odgovorna za sprečavanje suvoće kose i poticanje njenog rasta. Možete ga naći u mahunarkama, ovsenim pahuljicama, ribi i peradi.

 

Vitamin B12

Vitamin B12 sadrži kobalmin koji sprečava opadanje kose, a možete ga naći u piletini, ribi, mlijeku i jajima. Folikule kose neće pravilno rasti i razvijati se ukoliko ne unosite dovoljne količine ovog vitamina.

 

Vitamin B3

Vitamin B3, koji je poznat i pod nazivom nijacin, pomaže cirkulaciju krvi u predjelu vlasišta, čime doprinosi rastu kose. Bogati izvori ovog vitamina su nemasno crveno meso, mrkva, bademi, celer i pasulj.

 

Vitamin A

Vitamin A stimuliše folikule čime se poboljšava rast kose. Najbolji izvori ovog vitamina su brokula, špinat, paradajz, breskva, kajsija i bundeva.

 

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant koji pomaže u prevenciji preranog starenja (pojavljivanja sijedih dlaka) i isušivanja kose. Pored citrusa, ovaj vitamin možete naći u jagodama, kiviju, paradajzu, lubenici, brokuli i špinatu.

 

Vitamin E

Osim što sprečava opadanje kose, vitamin E vam može pomoći da spriječite i zaliječite ispucale vrhove. Namirnice bogate ovim vitaminom su orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

 

Vitamin D

Vitamin D može pomoći rast kose, a koriste ga folikule dlake, gdje kosa zapravo započinje ciklus rasta. Ukoliko ne unosite dovoljne količine ovog vitamina, rast kose se može potpuno zaustaviti. Kako biste to spriječili, radovno konzumirajte tunjevinu, mliječne proizvode, žitarice i prirodne sokove.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info