8 izvanrednih esencijalnih ulja za prelijepu kožu

0

Ako ste u potrazi za novim načinom da zaštitite i obnovite kožu, zašto ne biste probali neka od esencijalnih ulja za kožu? Ona se mogu koristiti na svim tipovima kože te mogu pomoći u razvoju i obnavljanju ćelija kože. Donosimo osam najboljih.

 

Bergamot

Bergamot je jedno od najboljih esencijalnih ulja za kožu, a vjerovatno ste vidjeli njegov naziv i u sastojcima nekog od vaših parfema. On ima antivirusna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv herpesa te da se riješite masne kože i akni.

 

Ruža

Odlično je za osjetljivu i kožu podložnu prevremenim znacima starenja. Ono ima svojstva koja mogu pomoći da se “poprave” popucali kapilari, ubrza zarastanje akni i ožiljaka i olakšaju simptomi PMS-a.

 

Klari žalfija

Klari žalfija smanjuje upale, revitalizuje kožu i balansira proizvodnju masti i ulja kože. Pored toga, ona vam može pomoći i da se opustite, naročito onih dana u mjesecu.

 

Geranijum

Ovo višenamjensko eterično ulje čini prava čuda, a neka od njih su eliminisanje tjelesnih mirisa, zarastanje rana i ožiljaka i poticanje regeneracije ćelija. Ima umirujući miris koji je savršen za opuštanje.

 

Jasmin

Pored fantastičnog i opojnog mirisa, koji će vam pomoći da se opustite i da se mislima prebacite na Orijent, ovo eterično ulje pomaže da se zacijele rane i ožiljci i da se ujednači koža. Ono kožu čini mekanom, glatkom i mirisnom.

 

Šipak

Ovo eterično ulje sadrži omega 3, 6 i 9 masne kiseline, vitamin C, likopen i linolnu kiselinu. Pomenuti elementi pomažu regeneraciju ćelija kože, smanjuju znakove starenja i sitne bore, potiču proizvodnju kolagena te hidratiziraju kožu.

 

Sandalovina

Sandalovina se koristi od pamtivijeka zbog svojih ljekovitih svojstava, a njeno eterično ulje smanjuje bore i ožiljke te obnavlja kožu. Možete ga korisiti i za kosu, kako biste joj vratili sjaj i hidrataciju.

 

Eukaliptus

Ulje eukaliptusa vam može pomoći u borbi protiv akni, ali može ublažiti i glavobolju. Ono ima antimikrobna i antibakterijska svojstva koja pomažu da se ublaže crvenilo, iritacija i oticanje kože koji su povezani sa aknama kod odraslih osoba.

 

Napomena: Iako esencijalna ulja nisu štetna po kožu, ako imate osjetljivu kožu, bilo bi dobro da se posavjetujete sa dermatologom prije korištenja ulja. Takođe, ulje eukaliptusa je prilično jako pa se ne preporučuje upotreba bez nosivog ulja (kao što je, na primjer, ulje jojobe).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info