5 navika za uspješno mršavljenje

0

Ako pokušavate da smršate, možete biti zbunjeni oprečnim informacijama o tome kako ishrana i vježbanje utiču na gubitak kilograma. Da biste smršali i zadržali željenu težinu, morate da usvojite zdrave navike i vodite zdrav način života. Praktikujte sljedećih pet navika te ćete ubrzo vidjeti kako suvišni kilogrami nestaju.

Jedite povrće


Za pravilnu i zdravu ishranu, potrebno je da jedete voće i povrće. Istraživanja pokazuju da su žene, koje su u većim količinama uvrstile ove namirnice u svakodnevnu ishranu, uspjele veoma lako da smršaju i zadrže željenu težinu. Voće i povrće sadrže dosta vlakana, sadrže nizak nivo kalorija te su zasitni.

Kuhajte


Spremanje obroka ne samo da će vam pomoći da kontrolišete sastojke koje koristite u kuhanju već i veličinu porcija. I, ne varajte. Ako pravite tjesteninu, onda koristite uvijek integralnu. Ako je u pitanju riža, držite se što dalje od bijele. Preporučuje se da koristite maslinovo ulje.

Integralne žitarice


Integralne žitarice sadrže visoku količinu vlakana i drugih važnih hranjivih materija, kao što su vitamin B6 (koji, između ostalog, pomaže smanjiti simptome PMS-a) i vitamin E (neophodan je za zdravlje kože). Obavezno uvrstite u ishranu integralni hljeb, s obzirom da hljeb od bijelog brašna ima veoma malenu hranjivu vrijednost. Ovdje pogledajte još 5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli hljeb.

Budite aktivni


Fizička aktivnost, bilo da se radi o trčanju, brzom hodanju, vožnji bicikla ili šetanju, veoma je važna za mršavljenje i održavanje tjelesne težine na željenom nivou. Vježbanje u teretani je odlična stvar, ali to ne morate da radite kako biste bili aktivni – uvijek možete voziti bicikl, penjati se stepenicama (umjesto da koristite lift), šetati…

Kontrola porcija


Kontrola veličine porcija od suštinskog je značaja za mršavljenje i održavanje željene težine. Zdrave naminice, kao što su orašasti plodovi, ako ih jedete u većim količinama i dalje će negativno uticati na vašu težinu, bez obzira što su zdrave. Umjerenost je ključ za zdrav način života.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info