Med: 7 načina na koje vam štiti kožu

0

Med ne morate koristiti samo da zasladite čaj ili da smirite bolno grlo – postoje i razlozi zbog čega je ovaj prirodni proizvod fantatično sredstvo za održavanje zdravlja kože. Ako ste u potrazi za potpuno prirodnim sastojkom za njegu kože, onda pogledajte iznenađujuće koristi koje vam med može pružiti.

 

  • Med sadrži antioksidante te ima antigljivična i antimikrobna svojstva koja vam pomažu da zaštitite kožu od oštećenja životne sredine pa čak pomaže i kod zarastanja rana, liječenja osipa i kožnih infekcija.
  • Med je poznat i po tome što prirodno zadržava vlažnost te, ako se redovno koristi, može ublažiti čak i najsuvlje tipove kože. Prilikom nanošenja, osim na lice, nemojte zaboraviti da ga nenesete i na vrat.
  • Kada je riječ o starenju kože, med je pravi lijek! On sadrži antioksidante koji se bore protiv štetnog uticaja slobodnih radikala te pomaže koži da izgleda svježe i mladoliko.

 

  • Med može da spriječi nastajanje infekcija i ubrza zarastanje rana. Istraživanja pokazuju da kada šećer iz meda dođe u dodir sa tečnostima iz rane, dolazi do proizvodnje hidrogen peroksida te zbog toga rane brže zarastaju.
  • Med je prepun hranjivih sastojaka, kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum koji pomažu obnavljanje kože i ubrzavaju “promet” zdravih ćelija, čime se poboljšavaju izgled i zdravlje kože.

 

  • On je i odlično sredstvo za čišćenje kože! Prirodni enzimi koje med sadrži, u kombinaciji sa vodom, mogu stvoriti blagi antiseptik za dubinsko čišćenje kože, bez odstranjivanja njenih prirodnih masti i ulja.
  • Odličan je i za liječenje akni i bubuljica. Nanesite malu količinu meda na zahvaćeno područje i isperite nakon petnaest minuta. Med ima antibakterijska svojstva koja se bore protiv bakterija u aknama i bubuljicama. Nanosite ga redovno i veoma brzo ćete vidjeti poboljšanje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info